tag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post8233207137287746669..comments2024-01-05T10:00:06.035+01:00Comments on wiesz co zjesz - jedz bez szkodliwej chemii: Kilka słów o ... homogenizacjiAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/08317740944804223409noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-2800678582545175552014-08-02T17:52:43.723+02:002014-08-02T17:52:43.723+02:00jesteście pojebani wszystko na tym gównianym świec...jesteście pojebani wszystko na tym gównianym świecie jest trujące nawet powietrze jest zasyfione więc po chuja pisać takie pierdoły? poza tym jeśli chcecie zdrowo żyć musicie wydawać dużą kase na produkty które zawierają mniej chemii i żyć w piwnicy :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-10638264743474647212014-01-30T15:02:14.450+01:002014-01-30T15:02:14.450+01:00Bardzo przydatny post, ja sama nie jem takich prod...Bardzo przydatny post, ja sama nie jem takich produktów ale jest wiele osób ktore nie zdaja sobie sprawy ze szkodliwości homogenizacji.azilehttps://www.blogger.com/profile/03301655841473487039noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-54829122795644276292014-01-28T10:57:26.963+01:002014-01-28T10:57:26.963+01:00Ja już od kilku miesięcy kupuje tylko mleko z mlek...Ja już od kilku miesięcy kupuje tylko mleko z mlekomatu, robię z niego i śmietanę i ser i kwaśne mleko. Korzystam z mlekomatów tego gospodarstwa http://www.podpolana.pl, polecam to mleko jak najbardziej bez porównania ze sklepowymi pasteryzowanymi. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-36868527363565875842014-01-27T21:25:52.813+01:002014-01-27T21:25:52.813+01:00Dzięki wszystkim za komentarze i zainteresowanie t...Dzięki wszystkim za komentarze i zainteresowanie tematem. Jak zdobędę wystarczająco dużo materiałów postaram się napisać artykuł jak domową metodą uzyskać śmietanę, kefir czy ser. Dawniej nie było z tym problemów jak miało się w domu mleko prosto z porannego udoju. Teraz takie mleko jest praktycznie niedostępne. Muszę na czasie przetestować mleko z mlekomatów pod względem domowej obróbki. Jak tylko to zrobię - podzielę się swoimi doświadczeniami.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08317740944804223409noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-21261825007502941792014-01-27T21:22:40.039+01:002014-01-27T21:22:40.039+01:00Dziękuję za zainteresowanie tematem i będę bardzo ...Dziękuję za zainteresowanie tematem i będę bardzo wdzięczny za materiały, na pewno się przydadzą.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08317740944804223409noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-90860007411938822442014-01-27T14:12:12.491+01:002014-01-27T14:12:12.491+01:00jak chcesz żeby mleko z mlekomatu się zsiadło doda...jak chcesz żeby mleko z mlekomatu się zsiadło dodaj trochę zwykłej śmietany (na początek sklepowej), i trzymaj w cieple, nie w lodówce ja z takiego mleka robię i śmietanę i ser i kwaśne mleko. Mleka sklepowego pasteryzowanego w ogóle nie kupuję bo to jeden wielki syf.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-23195608728884871862014-01-27T12:21:11.933+01:002014-01-27T12:21:11.933+01:00Bardzo dobry artykuł. Jestem Technologiem Żywności...Bardzo dobry artykuł. Jestem Technologiem Żywności i Dietetykiem, dlatego jestem przerażona tym, co teraz się znajduję na półkach sklepowych. I trzeba o tym mówić/pisać/uświadamiać! I od początku uczyć dzieci dobrych nawyków żywieniowych, zamieniając serki homogenizowane na naturalny jogurt z dodatkiem świeżych owoców. Pozdrawiam i będę zaglądać:) Ps: poszukam w moich materiałach coś więcej na temat homogenizacji i prześlę, może się przydadzą;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08346258013973705145noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-79822203372151471712014-01-27T12:18:36.698+01:002014-01-27T12:18:36.698+01:00Trzeba czytać etykiety i wybierać te, bez dodatków...Trzeba czytać etykiety i wybierać te, bez dodatków. Prawdziwy jogurt naturalny powinien zawierać mleko i bakterie- nic więcej. Polecam zakupić jogurtownicę i samemu je robić:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08346258013973705145noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-76341384396162770782014-01-27T12:15:52.602+01:002014-01-27T12:15:52.602+01:00Najlepiej samodzielnie zrobić śmietanę:)
Najlepiej samodzielnie zrobić śmietanę:)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08346258013973705145noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-49554966986658633122014-01-27T01:59:51.021+01:002014-01-27T01:59:51.021+01:00Jogurty naturalne w 9 przypadkach na 10 zawierają ...Jogurty naturalne w 9 przypadkach na 10 zawierają mleko w proszku czyli też bardzo wysoko przetworzone. I już nie musisz się zastanawiać, czy są homogenizowane czy nie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-83966109930417858082014-01-27T01:57:13.025+01:002014-01-27T01:57:13.025+01:00Korzystam z mlekomatów od jakiegoś czasu. Tłuste t...Korzystam z mlekomatów od jakiegoś czasu. Tłuste to mleko, 4%. Chyba potrafi się zsiąść. Nie wiem, bo w lodówce i tak się nie zsiada. Ale z mleka homogenizowanego w torebkach (jeśli ktoś nie pamięta, było takie tuż przed pojawieniem się kartoników) moja matka też zsiadłe mleko robiła.<br />A mleko w sklepach? Bywa takie (np. z Piątnicy w fajnych, nieprzezroczystych butelkach) pasteryzowane w niskiej temperaturze i poddane procesowi mikrofiltracji. Z tego co zrozumiałam z definicji w wiki to ta mikrofiltracja to jednak coś cokolwiek lepszego od homogenizacji. <br />A z serków też homogenizowanych - Ricotta z Lidla. Na Mascarpone o ewentualnej homogenizacji śmietanki z której zrobiony jest ser nic nie piszą.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-63708198060962779282014-01-25T20:44:19.276+01:002014-01-25T20:44:19.276+01:00To w takim razie jakie mleko pic? Może te z mlekom...To w takim razie jakie mleko pic? Może te z mlekomatow? Tylko, że takie jest bardzo tłuste. Bardzo prosze o dokładny przegląd mleka i podpowiedzi, na ktore warto zwrócić uwagę przy zakupie, a ktore omijać szerokim łukiem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-9415888559082532012014-01-25T19:13:24.284+01:002014-01-25T19:13:24.284+01:00Jogurt naturalny też jest homogenizowany?Jogurt naturalny też jest homogenizowany?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-10436486697230165172014-01-25T15:53:41.735+01:002014-01-25T15:53:41.735+01:00hmm, a możesz coś więcej napisać o tym wchłanianiu...hmm, a możesz coś więcej napisać o tym wchłanianiu bezpośrednio tluszczy? Ostatnio trochę się interesowałem alergiami pokarmowymi IgG i zrozumiałem że tam problemem jest tzn. nieszczelność jelit czyli że jelita wchłaniają alergeny. Dzieję się tak bo jest zła flora bakteryjna w jelitach. W normalnych warunkach czyli przy prawidłowej florze bekteryjnej jelita wchłaniają tylko to co mają wchłaniać. Zastanawiam się jak to jest tymi cząsteczkami tluszczu o których piszesz - czy to jest naturalne że jelita je wchłaniają?Seekerhttps://www.blogger.com/profile/18372024881281158191noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-6870149794502787222014-01-24T19:14:52.570+01:002014-01-24T19:14:52.570+01:00Na pewno temat rozwinę. Muszę poszukać jeszcze kil...Na pewno temat rozwinę. Muszę poszukać jeszcze kilku informacji bo narazie zaznaczyłem tylko problem. Warto go dokładniej zbadać ale jest to mocno niepokojące. <br />Jedyne wyjście na chwilę obecną to kupowanie mleka od gospodarza (mała możliwość) albo wypróbowanie tych mlekomatów.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08317740944804223409noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-25747958881390308292014-01-24T19:11:18.103+01:002014-01-24T19:11:18.103+01:00Chyba większość jest homogenizowanych, ni tylko ty...Chyba większość jest homogenizowanych, ni tylko tych UHT ale i pasteryzowanych też.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08317740944804223409noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-71133294179920785002014-01-24T16:53:43.434+01:002014-01-24T16:53:43.434+01:00Czy każde mleko UHT jest homogenizowane? Znalazłam...Czy każde mleko UHT jest homogenizowane? Znalazłam mleko pasteryzowanie, które jest homo.:http://smw.com.pl/pl/oferta/mleko.htmlAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17572741655741353739noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-35615322242213434632014-01-24T15:21:57.463+01:002014-01-24T15:21:57.463+01:00Bardzo ciekawy artykuł, wymagający przygotowania m...Bardzo ciekawy artykuł, wymagający przygotowania merytorycznego no i odkrywający kolejne "pułapki" dla naszego zdrowia. Dzięki za niego! Za chwilę polecamy na naszym FB! misiontekhttp://www.misiontek.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-53545017537724992932014-01-24T12:25:01.152+01:002014-01-24T12:25:01.152+01:00bardzo dobry post ,ale ja też jestem zaskoczona se...bardzo dobry post ,ale ja też jestem zaskoczona serków co prawda nie kupuje ale śmietane tak!i teraz problem jaka w końcu kupic ???na każdej napis homogenizowana.........Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-68145197582061945702014-01-24T11:53:57.121+01:002014-01-24T11:53:57.121+01:00Kolejny powód by unikać nabiału ;) Aż żal, bo uwie...Kolejny powód by unikać nabiału ;) Aż żal, bo uwielbiam serniki... śmietankę, sery...Arikhttp://schudne.netnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7321848925489538846.post-53509448944094824302014-01-24T10:17:10.856+01:002014-01-24T10:17:10.856+01:00Zaskoczyłaś mnie tym postem. Bardzo lubię serki ho...Zaskoczyłaś mnie tym postem. Bardzo lubię serki homogenizowane, a tu niespodzianka, tłuszcz z nich się odkłada w ciele :/ Muszę zacząć zważać na to co kupuje.Czytanie przynosi owocehttps://www.blogger.com/profile/09749977562234369801noreply@blogger.com