Jako że czytelnicy sugerują mi by zwiększyć liczbę postów z produktami polecanymi postanowiłem zrobić małe porównanie w segmencie przypraw. Żeby nie było posądzeń o sprzyjanie jakimś konkretnym producentom oba produkty będą pochodzić od jednego a konkretnie od wywodzącej się z Chorwacji PODRAVKI.
VEGETA - sól kuchenna, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, inozynian disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).
E 621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów
wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz
niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych.
Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości
sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań
potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest
spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego
dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca
czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.
E 631 - inozynian disodowy - wzmacniacz smaku i zapachu, dodawany
do przypraw sypkich, sosów w proszku, koncentratów, wędlin. Zaliczany
do substancji nieszkodliwych jednak nie zaleca się spożywania go przez
osoby chore na kamicę nerkową.
E 101 - ryboflawina (witamina B2) - barwnik występujący naturalnie ale na potrzeby przemysłu otrzymywany syntetycznie lub z drożdży, dodawana do serów topionych, makaronów, produktów cukierniczych, zup, deserów i lodów. Witamina B2 jest ważnym składnikiem organizmu, m. in. dobrze wpływa na przemianę materii, funkcjonowanie układu oddechowego i nerwowego oraz narządów wzroku. Niedobór może powodować problemy z powyższymi układami, ponadto powodować problemy skórne.
VEGETA NATUR - sól, suszone warzywa 30% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, por, papryka, natka pietruszki, czosnek), cukier, ekstrakt drożdżowy, przyprawy (pieprz czarny, kurkuma, koper).
Werdykt oczywiście jest jeden i dlatego przyznaję przyprawie VEGETA NATUR status POLECANY. Nie jest doprawiony polepszaczami, aromatami i barwnikami. Uważam że powinien na stałe zagościć w naszej kuchni mimo że jest jednak droższy od zwykłej VEGETY i innych przypraw z tego segmentu produktów. Uważam że VEGETA NATUR pomoże gotować nam zdrowiej co jest przecież najważniejsze.