poniedziałek, 4 listopada 2013

Zrób to sam - szarlotka tatrzańska



Szarlotka tatrzańska

Po nieprzechylnym poście o margarynie "niby do pieczenia" wrzucam przepis w którym z powodzeniem można wykorzystać masło albo margarynę do pieczenia (najważniejsze: bez tłuszczów utwardzanych). Myślę że szarlotka przypadnie wam do gustu i zachęcam do wypróbowania przepisu. Podobno szarlotka ta z Tatrami nie ma nic wspólnego, ale to chyba nie jest najistotniejsze.



Składniki na formę 23x33 cm:

Na ciasto:
  • 500g mąki krupczatki
  • 250g masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Warstwa jabłkowa:
  • 2-3 kg jabłek (szarej renety lub antonówki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku
  • bułka tarta do podsypania
Dodatkowo:
  • cukier puder
Ciasto: wszystkie składniki (masło, jajka i śmietana muszą być zimne) zagniatamy w gładkie ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy spód formy. Nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Pozostałą część ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podpiekamy około 15 minut w 160-180 stopniach.
Warstwa jabłkowa: jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy na ćwiartki  a następnie na bardzo cienkie plasterki. Mieszamy z cynamonem, dodajemy cukier wg uznania i mieszamy. 
Podpieczony spód ciasta obsypujemy 2-3 łyżkami bułki tartej. Następnie wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożoną część ciasta. Ciasto pieczmy w 160-180 stopniach około godziny. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 
przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...