czwartek, 19 grudnia 2013

POLAN - koncentrat barszczu


POLAN - koncentrat barszczu

Nawiązując do niedawnego posta krytykującego koncentrat barszczu czerwonego JAMAR (LINK) oraz po zapytaniach czytelników - postanowiłem poszukać produktu, który mógłbym rekomendować. Jak zobaczycie znalezienie go nie jest specjalnie trudne, wystarczy pooglądać kilka butelek w sklepie i już wiadomo co warto wrzucić do koszyka. Oczywiście, nie ma nic lepszego od domowego barszczu robionego z buraków ale zwyczajnie nie wszyscy mają chęć lub czas się tym zajmować. Dlatego też proponuję by decydując się na gotowanie zupy z koncentratu wybierać te zdrowsze. Dzisiaj na blogu jeden z wyrobów, które możemy używać - koncentrat barszczu firmy POLAN.


Skład: zagęszczony sok z buraków ćwikłowych, woda, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, sól, aromat, seler.

Jak widać nie ma za bardzo czego opisywać i co ciekawe w produkcie nie ma cukru więc jeżeli nie preferujemy bardzo kwaśnego barszczu to będzie trzeba go dosłodzić. Poza tym wielkim plusem jest zawartość soku z buraków. Można to stwierdzić po kolejności składników, gdyż ten którego jest najwięcej będzie na pierwszym miejscu a każdego następnego składnika będzie mniej od poprzedniego. W koncentracie POLAN na pierwszym miejscu mamy sok zagęszczony z buraków a następnie wodę. Patrząc natomiast na produkt firmy JAMAR coś jest nie tak, gdyż najpierw jest woda, dalej cukier i dopiero później 15% soku zagęszczonego z buraków. Na podstawie tych dwóch produktów widać czarno na białym jak prosto ocenić jakość. Wiadomo, że z jakością w parze najczęściej idzie cena i tak samo jest w tym przypadku. Jednak na zdrowiu nie ma co oszczędzać dlatego wszystkim niezdecydowanym radzę spróbować koncentrat barszczu POLAN - skład na pewno przypadnie do gustu.

2 komentarze:

  1. Taki barszczyk dobrze spisuje się w pracy na rozgrzewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam jeszcze z Rolnika (w Carrefourze dostępny) - też ma miły skład :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...