Chleb z suszonymi śliwkami
Nie tak dawno post o konserwowaniu suszonych owoców wzbudził dość sporą dyskusję do sensowności spożywania w ogóle suszonych owoców z konserwantami. Wiadomo, im bardziej naturalnie tym lepiej i dlatego najsensowniej wybierać te niekonserwowane. Do czego można użyć np. suszone śliwki, nie licząc bezpośredniej konsumpcji lub przyrządzenia kompotu? Pewnie większość odpowie że pasują również do schabu itp. Ale ja dziś zaproponuję coś innego - chleb z suszonymi śliwkami. Spróbujcie, na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki na keksówkę 25cm:
- 300g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej razowej
- 50g mąki żytniej (typ 720)
- 180ml mleka
- 180ml wody
- 2dkg drożdży
- 2 łyżki miodu
- płaska łyżeczka soli
- 100g suszonych śliwek
- pół szklanki otrąb pszennych
Wykonanie:
Mleko lekko
podgrzewamy. Rozprowadzamy w nim drożdże, dodajemy tyle mąki (u mnie
pszenna), aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy
do wyrośnięcia. Wszystkie mąki wsypujemy do miski (pszenną pomniejszamy o
ilość użytą do zaczynu). Dodajemy miód, letnią wodę, sól, otręby oraz
wyrośnięty zaczyn. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze
części śliwki. Powstanie nam gęste, lepkie ciasto. Ciasto przykrywamy i
odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę smarujemy tłuszczem i
obsypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki i
wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (ciasto można posypać np. słonecznikiem). Pieczemy około 60 minut. Pod koniec sprawdzamy
patyczkiem czy ciasto nie jest lepkie w środku (patyczek może być
wilgotny, ale nie lepki). W razie potrzeby piec 10 minut dłużej.
Smacznego i czekam na wrażenia!
przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com
No tak, wszystko pięknie gdyby nie to, że nie lubię suszonych śliwek hehe... Ale wygląda apetycznie. ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb, ja sama polecam bardziej restauracyjne jedzenie bo gotować nie potrafię ;( może czegoś się nauczę, jak na razie skazana jestem na http://www.hoteliskra.pl/Restauracja ale i tak uważam że to jedna z lepszych Restauracji w Rzeszowie :) kosztowo to jakbym sama miała zrobić w domu to już bardziej opłaca się kopic w sklepie podejrzewam tak jak z tym sklepem...
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb, ja sama polecam bardziej restauracyjne jedzenie bo gotować nie potrafię ;( może czegoś się nauczę, jak na razie skazana jestem na http://www.hoteliskra.pl/Restauracja ale i tak uważam że to jedna z lepszych Restauracji w Rzeszowie :) kosztowo to jakbym sama miała zrobić w domu to już bardziej opłaca się kopic w sklepie podejrzewam tak jak z tym sklepem...
OdpowiedzUsuńświetny chleb ;)
OdpowiedzUsuń