piątek, 7 czerwca 2013

Zrób to sam - deser rabarbarowo - jogurtowy

Od dnia dzisiejszego oprócz krytykowania żywności będę umieszczał posty z prostymi przepisami na potrawy które spokojnie mogą zastąpić "przysmaki" ze sklepowej półki. Oczywiste jest, że przyrządzając jedzenie samemu nie będziemy narażeni na spożywanie dodatkowych bonusów w postaci zagęszczaczy, emulgatorów, konserwantów, sztucznych słodzików czy innego paskudztwa a najlepsza jest jak najmniej przetworzona żywność. Zaczynamy od alternatywy dla wszelakich deserów sklepowych m.in. tych opisanych już na blogu (ZOTT Jogobella, DESELLA, DANONE Natura, ZOTT Monte, ZOTT Deser z koroną), dzisiaj przepis na:

Deser rabarbarowo - jogurtowy

Składniki na 4 porcje:
  • pół pęczka rabarbaru (około 25 dkg)
  • 4 łyżki cukru
  • sok z połowy pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 ml wody
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego (małe)
  • garść musli


Wykonanie:
Rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i sok z pomarańczy i gotujemy aż się rozpadnie i powstanie gęsta masa. Odstawiamy do ostudzenia i schładzamy w lodówce. Następnie przekładamy do pucharków lub salaterek, na masie rabarbarowej wylewamy jogurt naturalny, wierzch posypujemy musli.

Efekt końcowy:

przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...