wtorek, 6 listopada 2012

DANONE Natura z ziarnami zbóż

Dzisiaj postanowiłem zerknąć na tzw. zdrowszą żywność a konkretnie na jogurt. Jogurtów na półkach sklepowych jest zatrzesienie i w sumie nie wiadomo któy wybrać. Do koszyka wsadziłem DANONE Natura z ziarnami zbóż, którego skład wygląda tak: jogurt naturalny, cukier, rodzynki, sok jabłkowy, ziarna zbóż 0,8% (jęczmień, pszenica), miód, oligofruktoza, orzechy włoskie i laskowe, migdały, aromat.



Oligofruktoza - pomimo zagadkowej i w sumie podejrzanej nazwy nie mamy się czego obawiać. Składnik ten jest prebiotykiem, czyli nie ulega strawieniu przez układ pokarmowy, jest odporny na działanie enzymów trawiennych. Dopiero w jelicie grubym fermentuje stymulując przy tym rozwój pożytecznych grup bakterii i chroniąc przy tym organizm przed namnażaniem się bakterii chorobotwórczych.

Podsumowanie edytowane 28.11.2012r.
Po kilku uwagach i wymianach zdań na forach, tutaj w komentarzach jak również na mailu muszę zweryfikować swoją opinię na temat tego jogurtu. Chyba za szybko wystawiłem dobrą ocenę nie zwracając uwagi na niektóre aspekty produktu. Jak słusznie zwrócono mi uwagę, sporo w tym jogurcie jest cukru, który aspirujący do miana naturalnego mieć nie powinien. Występuje pod postacią klasyczną ale też soku jabłkowego i miodu. Można również zwrócić uwagę na niepotrzebne aromaty. W sumie lepiej już kupić stricte naturalny jogurt i wrzucić do niego musli i będzie zdrowiej. Dlatego DANONE Natura z ziarnami zbóż uznałbym za zdatny SPORADYCZNIE do konsumpcji.

5 komentarzy:

  1. Przecież ten produkt zawiera miód czyli mieszaninę glukozowo-fruktozową

    Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów, lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających miód powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto miód potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten jogurt jest bardzo dobry, czasem go kupuje, ale jedna rzecz mi w nim przeszkadza, cukier. Jest go za dużo i dla mnie to już nie jest jogurt naturalny.

    OdpowiedzUsuń
  3. występująca samodzielnie nazwa aromat bez określenia naturalny znaczy że jest to aromat sztuczny po za tym cukier czyli biała śmierć miód watpliwego pochodzenia (stawiam że jest to miód przemysłowy, czyli w najlepszym wypadki cjińska mieszanka)

    Po co te dodatki podwyższające cenę skoro można kupić jogurt naturalny i dosypać orzechy i zboża samodzielnie. Natomiast słodzenie jogurtu tylko powoduje utratę cennego wapnia dla którego w końcu kupujemy jogurt.

    Ja oznaczyłĸabym ten produkt jako NIEPOLECANY

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie już chwilę temu prowadziłem dyskusję na forum i raczej zmienię oznaczenie. Nie sądzę że będzie to NIEPOLECANY, bardziej NEUTRALNY bo jednak nie jest tak źle patrząc na inne produkty z segmentu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...