Dziś wziąłem do oceny chrupiące listki wielozbożowe SUNBITES słodko-słone. Na pewno jest to smaczna przekąska na popołudnie, do piwa, nad jezioro itp. Zachęca nas również to że są wielozbożowe bo jest to jakaś oznaka zdrowego jedzenia. Czas jednak przyjrzeć się składowi owych listków: mąka pszenna, olej słonecznikowy, syrop glukozowo-fruktozowy,
pełnoziarnista mąka pszenna, skrobia, mąka kukurydziana, płatki owsiane, otręby pszenne, zarodki pszenne, sól, substancje spulchniające
(fosforan monowapniowy, wodorowęglan sodu), emulgator (lecytyna
sojowa), ekstrakt drożdżowy, cukier, barwnik (kurkumina).
Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop. Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów, lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej.
E 341 - fosforan monowapniowy - stosowany jako regulator kwasowości, substancja spulchniająca, dodatek przeciwzbrylający, dodawany do bardzo wielu produktów. Dopuszczalne dzienne spożycie to 70 mg na kilogram masy ciała. Uznawany za bezpieczny chociaż wyczytałem że zbyt duże spożycie może zmniejszyć przyswajalność składników mineralnych z pożywienia.
E 500b - wodorowęglan sodu - stosowany jako regulator kwasowości, substancja spulchniająca, dodatek przeciwzbrylający, nie określono dziennych norm spożycia tego środka. Uznawany za bezpieczny ale również nie można przesadzać z jego spożywaniem. Podobno zbyt duża ilość tej substancji może uszkodzić nerki jak również prowadzić do nadmiernego wydzielania soku żołądkowego.
E 322 - lecytyna sojowa - emulgator, stosowany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Jest uznawana za nieszkodliwą a dzienne spożycie nie jest ograniczone normą. Jednak z informacji uzyskanych przeze mnie, praktycznie wszystkie obecne uprawy soi na świecie są genetycznie modyfikowane a lecytyna sojowa jest właśnie z tejże soi produkowana. Jak wiadomo kontrowersje wokół GMO są bardzo duże i nie ma 100% pewności że żywność modyfikowana jest bezpieczna dla ludzi. Ciekawostka: lecytyna sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska - do jej produkcji używa się tłuszczu zwierzęcego.
E 100 - kurkumina - barwnik pozyskiwany z rośliny kurkuma. Maksymalne dzienne spożycie wynosi 1 mg na kilogram masy ciała. Wpływ na zdrowie jest jeszcze nie do końca zbadany i ciężko znaleźć pewne informacje. Sama substancja uznawana jest za hamującą rozwój nowotworów ale przy bezpośrednim posypaniu, natomiast po przejściu procesu trawienia i dostaniu się do krwiobiegu, podejrzewana jest o zupełnie odwrotny skutek. Pozytywnym działaniem natomiast ma być poprawa zdrowia chorych na Alzheimera.
Ogólnie płatki SUNBITES, mimo że zawierają bardzo niepożądany syrop glukozowo-fruktozowy wydają się w miarę bezpieczne do spożycia. Na pewno dają do myślenia uprawy soi modyfikowanej genetycznie. Jak zwykle w takich przypadkach nie należy przesadzać ze spożywaniem.
fosforany skracają życie, przyspieszają procesy starzenia... pochodna fosforanów jest również obecna w składzie coli i to właśnie ona powoduje jej najgorsze skutki
OdpowiedzUsuń