Od dzisiaj, obok postów
analizujących skład będą się pojawiać posty bardziej ogólne, traktujące o całym
segmencie produktów. Na pierwszy ogień postanowiłem przyjrzeć się miodom, które
od dawien dawna są przysmakiem i z racji tego sprzyjają zażyłości między ludźmi
i pszczołami. Obecnie półki sklepowe nieraz uginają się od słoików z miodami, różniącymi
się konsystencją, kolorem, przejrzystością i co niestety najważniejsze - ceną.
Wiadomo, że cena jest często wyznacznikiem jakości jakiegoś produktu (nie
zawsze, co udowodniłem nawet na blogu), a rozstrzał cen miodów jest olbrzymi.
Nawet do ponad 300 zł za 500g miodu manuka prosto z Nowej Zelandii. Generalnie
miody dzielą się na dwa rodzaje: naturalne i sztuczne.
Miody naturalne wytwarzane są
głównie przez pszczoły, ale również osy (ten może być niebezpieczny, gdyż osy
mogą pobierać nektar z roślin trujących dla człowieka). Ze względu na surowiec
z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody nektarowe (kwiatowe), spadziowe i
mieszane, a kolory które mogą przybrać to: od jasnożółtego (prawie białego) do
ciemnobrązowego. Nie będę się rozpisywał na temat każdego z surowców, dane
takie umieszczę w specjalnej tabeli pod artykułem. Miód jest cennym produktem
odżywczym, szczególnie dla osób wykonujących pracę fizyczną lub umysłową oraz
jest składnikiem diety sportowców. Cukry proste zawarte w miodzie, pomagają w
detoksykacji organizmu, acetyloholina poprawia krążenie krwi i obniża
ciśnienie, cholina natomiast działa ochronnie na wątrobę i zwiększa wydzielanie
żółci. Ponadto miód wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Miód
wpływa bardzo dobrze na rozwój dzieci, wspomaga rozwój umysłowy i fizyczny.
Jednak nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia, gdyż może to
doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy w skutek namnażania się
bakterii Clostridium botulinum. Należy też pamiętać, że słodzenie miodem
naturalnym gorącej herbaty, pozbawi go właściwości prozdrowotnych.
Miody sztuczne można uzyskać na
dwa sposoby. Pierwszy - to obróbka termiczna cukrów złożonych i uzyskanie
cukrów prostych, a następnie dodanie do nich
barwników, aromatów i esencji smakowych. Drugim sposobem jest obróbka
pszczela syropu będącego mieszaniną cukru i wody. Po przerobieniu takiej
mieszaniny przez pszczoły uzyskuje się miód, a dodatki do syropu np. zioła,
soki owocowe powodują uzyskiwanie nowych smaków. Dodawanie do syropu
niebieskiego atramentu spowoduje natomiast uzyskanie niebieskiego miodu.
Niestety miód sztuczny nie zawiera unikalnych składników miodu naturalnego więc
nie posiada właściwości prozdrowotnych.
Każdy miód naturalny po pewnym
czasie ulega krystalizacji i jest to normalne zjawisko. Niestety obecnie nie
można się sugerować krystalizacją jako wyznacznikiem naturalności miodu.
Spowodowane jest to używaniem przez pszczelarzy obróbki mechanicznej miodu,
która nie zmienia składu chemicznego ale ogranicza i spowalnia proces
krystalizacji.
Na słoikach z miodami musimy mieć informację o kraju pochodzenia lub następujące zapisy jeżeli miód
pochodzi z więcej niż jednego kraju:
- mieszanka miodów pochodzących z państw
członkowskich UE
- mieszanka miodów niepochodzących z państw
członkowskich UE
- mieszanka miodów pochodzących z państw
członkowskich UE i spoza UE.
Niestety zapis o miodach
niepochodzących z UE jest furtką dla producentów do wprowadzania na rynek
taniego miodu chińskiego bez stosownej informacji dla konsumentów.
Miód należy trzymać w chłodnym
miejscu i nie narażać na działanie promieni słonecznych i wilgoci. Nie należy
go trzymać blisko intensywnie pachnącej żywności gdyż łatwo wchłania zapachy.
Na pewno warto zwrócić uwagę na
miód naturalny jako produkt korzystny dla naszego organizmu. Niestety juz w tym
momencie pojawiają się dylematy: czy warto wydać tyle pieniędzy oraz czy
wydając je kupimy produkt pełnowartościowy a nie oszukany. Moim zdaniem jeżeli
mamy możliwość pozyskania miodu z pewnego źródła np. od znajomego pszczelarza
nie ma się nad czym zastanawiać tylko kupować. Uważam, że lepiej zjeść drożej ale
lepiej dla zdrowia i szkoda tykać sztucznych miodów. Dla ciekawskich jest kilka
testów, by sprawdzić jakość miodu:
- miód wlany do szklanki z wodą, w
żadnym wypadku nie powinien mieszać się z nią tylko wolno opadać i układać na
dnie szklanki
- używając ołówka kopiowego
rozprowadzamy na dłoni kroplę miodu. Jeżeli kropla się zabarwi miód jest
fałszowany
- miód lany z łyżeczki na talerz
powinien układać się spiralnie i tworzyć stożkowaty kształt. Jeżeli miód tworzy
wgłębienie zamiast stożka jest fałszowany wodą.
Na chwile obecną to tyle z rzeczy które nasuwają mi się przy okazji miodów. W najbliższym czasie postaram się dodać dokument od pobrania, charakteryzujący najpopularniejsze gatunki miodów.
Pochodzę z rodziny pszczelarzy... zarówno tata jak i dziadek od strony mamy mają swoje pasieki i sprzedają miód. Myślę, że warto rozejrzeć się po targowiskach za miodem z prawdziwej pasieki niż kupować w markecie coś co pszczoły na oczy nie widziało... Warto również zainteresować się produktami pszczelimi takimi jak propolis czy pyłek. Są bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuńZ tymi targowiskami to ja też bym uważała. Owszem, jeśli widzę stale tych samych sprzedawców to można spróbować, ale zdarzyło się kiedyś mojej matce kupić na targowisku coś, co ja na własny użytek nazywam "miodem karmelowym". Swoją drogą tydzień później sprzedawca też oferował swoje produkty na tym samym targowisku w tym samym miejscu. Matka forsy nie odzyskała ale może przynajmniej mówiąc panu co jej sprzedał i zwracając rzekomy miód odstraszyła tych paru klientów co się przymierzali do zakupu.
UsuńNazwy targowiska ku przestrodze nie podam, bo ono już nie istnieje.
A ja mam pytanie jak miód wpływa na odchudzanie. Utrudnia to?
OdpowiedzUsuńZ posiadanych przeze mnie informacji wynika że raczej pomoże w odchudzaniu niż zwiększy tycie. Miód jest cukrem prostym, jest łatwo przyswajalny przez organizm i jest też produktem sytym, szybko niweluje uczucie głodu.
UsuńTo tak na wstępie, być może napisze również artykuł odnośnie miodu a odchudzania.
Teraz bardzo popularne stają się miody manuka, ale one są strasznie drogie choć i strasznie dużo mają cennych składników.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Od strony chemicznej miód to w dużym stopniu to samo co syrop glukozowo-fruktozowy :-| Oczywiście to straszne uproszczenie, ale same cukry proste (monosacharydy) powinny chyba być albo dobre, albo niedobre, nie?
OdpowiedzUsuńAle ja zawsze dbałam o dietę, a mimo to efektów nie było. Nadwagę traciłam dopiero na foreverslim, kiedy faktycznie brałam tabletki na odchudzanie, z których wcześniej... się śmiałam. Ale kto by pomyślał, że na tabletkach schudnę 14 kg? Całkowicie z diety zniknęły słodycze, podobnie jak jedzenie na mieście, i jakoś waga się trzyma. Staram się dużo ćwiczyć, jestem aktywna, mocno zmieniłam swoje życie - radzę wam podobnie ;-)
OdpowiedzUsuń