Dzisiaj postanowiłem zaprezentować szynkę pakowaną ze Stonki-Biedronki. Mimo, że nie mam zaufania do produktów pakowanych i wędlinę zawsze kupuję z lady chłodniczej, do przyjrzenia się produktowi zachęcił mnie znak "Sokołów". Jako że w Biedronce wiele produktów jest wytwarzanych na zamówienie przez znanych producentów, możemy wbrew powszechnej opinii spodziewać się przyzwoitego produktu. Do oceny wziąłem Szynkę Konserwową KRAINA WĘDLIN wyprodukowaną przez Sokołów S.A. Skład: mięso wieprzowe z szynki (90%), woda, glukoza, sól kuchenna, stabilizatory: trifosforany, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.
E 451 - trifosforan pentasodowy - sól sodowa wytwarzana
syntetycznie, stosowany jako emulgator, stabilizator, regulator
kwasowości czy substancja wiążąca, dodawana przede wszystkim do
przetworów mięsnych, serków topionych, soli i innych. Maksymalna dzienna
dawka to 70 mg na kilogram masy ciała. Uznawany za nieszkodliwy jednak
w nadmiernych ilościach może powodować nasilenie osteoporozy i problemy
z metabolizmem.
E 301 - askorbinian sodu - jest to sól sodowa kwasu askorbinowego
czyli witaminy C, używany jako przeciwutleniacz i wzmacniacz smaku.
Jest dodawany do mleka w proszku, mleka zagęszczonego, mrożonych i
nieprzetworzonych owoców, warzyw, paczkowanego i mielonego
mięsa i innych. Uznawany za nieszkodliwy i nie określono normy dziennego
spożycia.
E 250 - azotyn sodu - syntetycznie produkowany konserwant
stosowany w produktach mięsnych. Dzienne spożycie nie powinno
przekroczyć 0,06 mg na kilogram masy ciała. W dużych stężeniach może
reagować z hemoglobiną i powodować zatrucie organizmu, prowadzić do
astmy, zapalenia nerek, bólów i zawrotów głowy czy problemów
behawioralnych. Co ważniejsze jest podejrzany o działanie rakotwórcze a w
połączeniu z innymi związkami podczas procesu trawiennego może tworzyć
nitrozoaminy czyli rakotwórcze związki powstające z reakcji azotynów z
aminami. Jak narazie nitrozoaminie udowodniono działanie rakotwórcze u
zwierząt natomiast u człowieka ze względu na niskie wchłanianie
określenie zagrożenia jest utrudnione. Jakkolwiek dodatek ten należy
uznać za niebezpieczny i najlepiej nie spożywać.
Jestem całkiem miło zaskoczony bo jednak najczęściej o produktach Biedronkowych słyszało się opinie że to straszna badziewie, jednak Szynka Konserwowa KRAINA WĘDLIN jest wyrobem całkiem PRZYZWOITYM i dla klientów Biedronki wartym zauważenia. Ma w składzie niepożądany azotyn sodu ale niestety obecnie wędlina bez niego się nie obejdzie, gdyż stanowi ochronę przed jadem kiełbasianym. Na pewno najlepsze są szynki przyrządzone domowym sposobem w wędzarni albo peklowane, jednak nie wszyscy mają możliwość dotarcia do takich wyrobów i są skazani na sklepy spożywcze. Wtedy od czasu do czasu możemy sięgnąć po omawiany produkt.
P.S.
Przy poście na temat Parówek z szynki SOKOŁÓW (LINK) pojawił się problem odnośnie użycia w nazwie i składzie informacji że parówki są z szynki. Dzisiejszy produkt również ma w składzie 90% mięsa z szynki czyli po prostu z tylnej części półtuszy wieprzowej (zaznaczonej na rysunku).
Ja unikam takich szynek
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu w gąszczu blogów z przepisami... Jestem mile zaskoczona, że można znaleźć też blog poświęcony jedzeniu od kuchni, dosłownie, od tej bardziej teoretycznej strony. Też staram się wiedzieć, co jem, ale jestem w temacie na razie kompletnie zielona!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie. Staram się na ile mogę dodawać nowe wpisy i próbować uświadomić ludzi że należy czytać etykiety. Inaczej cwani producenci wcisną nam świństwo na każdym kroku.
UsuńUżywam tej szynki i jak narazie jest najlepszą szynką jaką do tej pory kupowałam:)
OdpowiedzUsuńWiększość produktów mięsnych z Biedronki jest całkiem przyzwoita ;) wolę tę szynkę od typowej "na wagę", gdzie skład jest napisany mikroskopijnym drukiem ;D
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=MpurubdjRbU
OdpowiedzUsuńzobaczcie szynkę na wagę z biedronki
ja tam lubie szynki konserwowe, przynajmniej sklad może sobie każdy przeczytac, nie to co w tych na wage, a z produktow w biedronie to wybieram te od kani, jakos najbardziej mi smakuja :) Swoja droga – swietny blog :)
OdpowiedzUsuńDziś przetestowałem jedną z wędlin tej firmy, wypadła całkiem nieźle, ale może ktoś znający temat skomentuje to od strony zdrowotnych właściwości składu?
OdpowiedzUsuńTutaj test: http://testujemyjedzenie.pl/poledwica-lososiowa-bierdronki-test-opinie/