poniedziałek, 20 maja 2013

Coca-Cola Zero

Od dzisiaj powracam do publikowania składów produktów, co ma na celu wyszukanie produktów wysoce podejrzanych o szkodliwe działanie na nasze zdrowie, jak również tych które możemy spożywać. Jako że temat wszelkiego rodzaju artykułów przeznaczonych do picia jest praktycznie niekończący się, postanowiłem pójść trochę do przodu i zając się ostatnie mocno reklamowanym napojem Coca-Cola Zero. Skład: woda, dwutlenek węgla, barwnik E 150d, kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminian sodu, acesulfam K, aspartam, aromaty w tym kofeina, regulator kwasowości - cytrynian trisodowy. 



E 150d - karmel amoniakalno-siarczynowy - podejrzany sztuczny barwnik, lepiej UNIKAĆ, więcej w artykule (LINK)

E 952 - cyklaminian sodu - syntetyczna substancja słodząca, w testach na zwierzętach podawanie dużych dawek najpierw doprowadziło do powstania nowotworu lecz nowsze badania tego nie potwierdziły. Pojawiły się również informację, że częste stosowanie może doprowadzić do pogorszenia zdrowia przy takich chorobach jak Parkinson, epilepsja. Dopuszczalne dzienne spożycie to 11 mg na kilogram masy ciała. Ze względu na powyższe informacje, mimo że nie do końca pewne, lepiej znacznie ograniczyć jego stosowanie a najlepiej wykluczy.

E 950 - acesulfam K -syntetyczny słodzik, dopuszczalna dzienna dawka to 15 mg na kg masy ciała, co najważniejsze jest uważany za nieszkodliwy ale niektórzy naukowcy twierdzą, że testy bezpieczeństwa nie były prawidłowo przeprowadzone i konieczne jest dalsze badanie. Znalazłem informację że spożywany w nadmiernych ilościach może prowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc czy raka piersi !!!!

E951 - aspartam - potencjalne ZAGROŻENIE, zapraszam do przeczytania mojego artykułu o aspratamie (LINK)

E 331 - cytrynian sodu - sól sodowa kwasu cytrynowego, stosowana w wielu produktach na rynku. Cytryniany tak jak i kwas cytrynowy to naturalny składnik ludzkiego ciała, są rozkładane i przyswajane bez efektów ubocznych.

Podsumowując, jak pisałem wiele razy wcześniej jestem zdecydowanym przeciwnikiem sztucznych słodzików. Dlatego też Coca-Cola Zero jest dla mnie na cenzurowanym i otrzymuje status ZAGROŻENIE. W ogóle jestem przeczulony na produkty "light" czy tam  "bez cukru" bo uważam że substytuty cukru są jeszcze gorsze od samego cukru. Zagrożenie płynące z nadużywania cukru jest powszechnie znane i sami możemy kontrolować jego spożycie. Słodziki natomiast nie są do końca przebadane, często słyszy się opinie że są nieszkodliwe ale ja temu nie daje wiary. W końcu sztuczne słodziki to potężny biznes więc resztę można sobie spokojnie dopowiedzieć.

20 komentarzy:

  1. Niestety, ale prawda jest okrutna. Nie każdy dopuszcza do siebie tą myśl, ale w imię pieniądza, zysku i bogacenia się, jesteśmy truci przez duże koncerny różnymi coraz to nowszymi chemicznymi substytutami i niejednokrotnie wmawia się nam, że to nie jest szkodliwe, albo wszyscy nabierają wody w usta i próbują udawać, że nic na ten temat im nie wiadomo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Również jestem przeciwnikiem wszystkiego z "light" w nazwie. Z reguły oznaczało to dla mnie, że producent próbuje jakoś kupującego oszukać, że nie ma naturalnego cukru, podczas gdy naprawdę dosypuje jakąś chemię. Widzę, że rzeczywiście tak jest, więc dzięki za rozjaśnienie sprawy ;) .

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd przekonanie, że słodziki są gorzej przebadane niż cukier? Ludzie po prostu boją się "chemii" bo jej nie rozumieją. Takie pierdolenie głupot, sam się nie zna, wszelkie badania dla niego sfałszowane i pisze jakie to jedzenie jest szkodliwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glupote to Ty masz zamiast mozgu... A te przekonanie moze stad, bo cukier jest od zawsze a slodzki od niedawna... Zryj chemie i spierdalaj

      Usuń
    2. Jak już krytykujesz, to weź to zrób jakoś konstruktywnie. Żenada.

      Usuń
  4. Ej anonimie , GMO tez jest dla ciebie zdrowe ? No to wpierdzielaj ile wejdzie zobaczysz efekty uboczne z czasem to samo tyczy sie tej trutki ASPARTAMU - wiadomo kazdy reaguje inaczej na dawke chemii moze byc tak ze jakas osoba odjedzie po jednej dawce a inna dopiero po tysiecznej.../

    O aspartamie sie duzo naczytalem nasluchalem , przepchneli to w usa jako słodzik stosowany w dietach - wiara sie na to lapie ze aspartam nie ma w ogole kalorii , badania wykazaly ze po stosowaniu tego srodka jestes naraznoy na guza mózgu

    Po wprowadzeniu aspartamu w USA zwiększyła sie liczba ludzi chorych na guza mózgu o 80 % ! ! !

    Poszukaj , to nie boli :))

    OdpowiedzUsuń
  5. O mój boże ! Już nie będę jej kupować ... Wolę pić wodę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ŻADNE badania nie potwierdziły szkodliwości tych substancji ludzie... co do aspartamu to sam sobie poszukaj badania bo używano takich dawek że teoretycznie każdy szczur powinien skończyć martwy a ani jeden nawet nie miał biegunki a co tu dopiero mówić o raku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ŻADNE badania nie potwierdziły szkodliwości tych substancji ludzie... co do aspartamu to sam sobie poszukaj badania bo używano takich dawek że teoretycznie każdy szczur powinien skończyć martwy a ani jeden nawet nie miał biegunki a co tu dopiero mówić o raku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie pije tego g*** na szczęście, ale masę ludzi to pije.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm... Zastanawia mnie różnica coca-coli light od zero???.. nie piję napojów gazowanych. Ale przy następnej wizycie w sklepie to sprawdzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety kwas cytrynowy (E330) to nie jest ten sam kwas cytrynowy który występuje w organiźmie. Należy zachować ostrożność przy spożywaniu produktów z tym dodatkiem. Uważany jest co prawda za substancję nieszkodliwą ale nie powinien być spożywany przez osoby wrażliwe na glutaminian sodu. W dużych ilościach może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Zastosowany w kosmetykach może być przyczyną złuszczania skóry oraz podrażnień oczu i skóry.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piłam tą colę, bo myślałam, że jest lepsza niż normalna, ale teraz nawet i tej nie tknę.Masakra, a tak ją reklamują jako zdrową...brrrrrrrrrr

    OdpowiedzUsuń
  12. Najbardziej śmieszy mnie ta reklama do każdego jedzenia podawaj dziecku szklankę coca-coli i tak cała rodzina pije i uważa ze to jest mega dobre i zdrowe... śmiech na sali

    OdpowiedzUsuń
  13. A kwas fosforowy? Pracowałam w drukarni i powiem, że tego kwasu używa się do trawienia blach offsetowych. Kwas fosforowy wyżera w nich dziury (w metalu!!!), więc jakim cudem mógłby nie wyżreć dziur w przewodzie pokarmowym? To właśnie dlatego Cola tak skutecznie usuwa korozję i czyści WC. Śmiem twierdzić, że w gospodarstwie domowym nadaje się tylko do tego ostatniego.

    A wielbicielowi aspartamu, który twierdzi, że żaden szczur nawet nie dostał biegunki radzę szukać wiedzy w obiektywnych, czyli nie sponsorowanych przez korporacje chemiczne źródłach. Polecam tekst z GW "Aspartam. Szczury od tego zdechły, my to jemy i pijemy": http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,3075657.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Obiektywny Link- nie pogrążaj się, Jedynym wiarygodnym źródłem jest PUBMED.

      Usuń
  14. uwazam ze przesadzasz z tym artykulem, po 1 ta cola jest lepsza niz normalna, por 2 potwierdzono ze aspartam nie jest rakotworczy. a poza tym, jakby tak patrzec na wszystko co jemy, to chyba kazdy by musial miec swoja chodowle zwierzat i ogrodek co jest niemozliwe.

    OdpowiedzUsuń
  15. Znalazłem informację że spożywany w nadmiernych ilościach może prowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc czy raka piersi !!!! - źródło?

    OdpowiedzUsuń
  16. TO WSZYSTKO NIE PRAWDA!!! PATRZCIE NA TO:http://www.cocacola.com.pl/forma-na-przyszlosc/fakty-i-mity.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...