ASTA przyprawa do mięsa mielonego
Jak zapewne wszyscy zauważyli, mamy teraz wysyp wszelakiego rodzaju mieszanin przypraw przeznaczonych do konkretnych dań. Można powiedzieć że zajmują one więcej miejsca na półkach sklepowych od klasycznych przypraw jednoskładnikowych. Wydaje mi się, że popularność mieszanin wynika to z tego, że ludzie wolą kupować gotowe wyroby by oszczędzić czas i nie angażować się zbytnio w proces gotowania. Robię mielone - więc kupuję przyprawę do mielonego, przyrządzam rybę - używam przyprawy do ryby. Przecież to szybkie i banalne ale nie zamierzam krytykować samego używania gotowych przypraw. Każdy gotuje jak lubi tylko czy kiedykolwiek sprawdził czym naprawdę doprawia dania? Do oceny przedstawiam przyprawę do mięsa mielonego ASTA i zapraszam do dalszej części posta.
Skład: sól, papryka słodka, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian monosodowy), czosnek, gorczyca biała, kolendra, cukier, majeranek, ekstrakt cebuli, marchew, chilli, tymianek, rozmaryn.
E621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów
wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz
niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych.
Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości
sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań
potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest
spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego
dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca
czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.
Szczerze podsumowując nie wiem jak ta przyprawa nadaje się do mięsa mielonego, nie jestem smakoszem i degustatorem. Na pewno jednak razi mnie, użycie wszędobylskiego glutaminianu monosodowego oraz bardzo dużej ilości soli. Jest ona na pierwszym miejscu więc jest jej najwięcej, co więcej glutaminian jest na miejscu trzecim czyli nie są to śladowe ilości. Cena produktu jest zachęcająca a na opakowaniu dodatkowo znajduje się hasło "tanie przyprawianie", ale tylko świadomemu konsumentowi przyjdzie do głowy sprawdzić opakowanie. Niestety skład dyskwalifikuje ten produkt ale jak udało się już pokazać na blogu można kupić uczciwe przyprawy np. przyprawa do rosołu PAKAR (LINK) gdzie nie uświadczymy soli i wzmacniaczy. Właśnie takich przypraw należy używać w kuchni - no chyba że wolimy wzmacniany smak soli. Co ciekawe producentem przypraw ASTA jest firma PRYMAT, która chce raczej uchodzić za klasę premium a tutaj taki zonk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz