poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zrób to sam - placki ryżowe z twarożkiem


Placki ryżowe z twarożkiem

Na pewno znaczna część czytelników zna smak placków ziemniaczanych podawanych z sosami czy śmietaną. To są takie klasyczne wersje ale można również konsumować z cukrem, ketchupem itp. zależnie co komu smakuje. Jednak nie będę podawał tutaj przepisu na placki ziemniaczane. Zaproponuję natomiast przyrządzenie alternatywnej wersji - placków ryżowych z twarożkiem. Zapraszam do dalszej części posta.


Składniki:
Na placki:
  • 150g ryżu
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 100g startego sera gouda
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
 Na twarożek:
  • 250g twarogu
  • kubek jogurtu naturalnego
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do niego jajka, startą na grubych oczkach marchew, ser, natkę i przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placki podajemy z twarożkiem: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i przyprawy - wszystko mieszamy.

Smacznego!


przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...