Placki ryżowe z twarożkiem
Na pewno znaczna część czytelników zna smak placków ziemniaczanych podawanych z sosami czy śmietaną. To są takie klasyczne wersje ale można również konsumować z cukrem, ketchupem itp. zależnie co komu smakuje. Jednak nie będę podawał tutaj przepisu na placki ziemniaczane. Zaproponuję natomiast przyrządzenie alternatywnej wersji - placków ryżowych z twarożkiem. Zapraszam do dalszej części posta.
Składniki:
Na placki:
- 150g ryżu
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 100g startego sera gouda
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 250g twarogu
- kubek jogurtu naturalnego
- kilka rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do niego jajka, startą na grubych oczkach marchew, ser, natkę i przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki podajemy z twarożkiem: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i przyprawy - wszystko mieszamy.
Smacznego!
przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com
oo kurcze a wlasnie myslalam co jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie te placuszki.
OdpowiedzUsuń