Przed nadchodzącym sylwestrem postanowiłem złożyć czytelnikom propozycję nie do odrzucenia. Jeżeli urządzacie imprezę w domu to na pewno czeka was przygotowanie jakiegoś deseru. Zachęcam do spróbowania dzisiejszego przepisu na suflet czekoladowy - smacznie i szybko. Myślę że jest to dobry deser pozwalający zastąpić słodycze sklepowe, zawierające jak już wiemy wiele niepotrzebnych lub szkodliwych składników. Mam nadzieję że to kolejny przepis, który zainteresuje czytelników więc zapraszam do dalszej części artykułu.
Suflet czekoladowy
(składniki na 4 porcje)
- 30g masła
- 180g gorzkiej czekolady
- 70g cukru pudru
- 60ml mleka
- 50g kakao
- 5 jajek
- cukier puder do posypania
Miękkim
masłem smarujemy porcelanowe foremki o średnicy około 10cm. Obsypujemy
cukrem pudrem i foremki wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do
200 stopni. Połamaną czekoladę wraz z 60g cukru pudru rozpuszczamy w
kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i kakao i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Żółtka oddzielamy od białek, do masy czekoladowej dodajemy po 1 żółtku i
mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
pozostałe 10g cukru pudru i ubijamy kilka minut. Pianę przekładamy do
masy czekoladowej i lekko mieszamy. Masę sufletową przekładamy do
foremek z lodówki, pieczemy 12-15 minut. Po upieczeniu obsypujemy cukrem
pudrem i podajemy ciepłe.
Mniam! Suflet spróbuję zrobić w 2014 roku
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku