poniedziałek, 30 grudnia 2013

Zrób to sam ... suflet czekoladowy



Przed nadchodzącym sylwestrem postanowiłem złożyć czytelnikom propozycję nie do odrzucenia. Jeżeli urządzacie imprezę w domu to na pewno czeka was przygotowanie jakiegoś deseru. Zachęcam do spróbowania dzisiejszego przepisu na suflet czekoladowy - smacznie i szybko. Myślę że jest to dobry deser pozwalający zastąpić słodycze sklepowe, zawierające jak już wiemy wiele niepotrzebnych lub szkodliwych składników. Mam nadzieję że to kolejny przepis, który zainteresuje czytelników więc zapraszam do dalszej części artykułu.



Suflet czekoladowy
(składniki na 4 porcje)
  • 30g masła
  • 180g gorzkiej czekolady
  • 70g cukru pudru
  • 60ml mleka
  • 50g kakao
  • 5 jajek
  • cukier puder do posypania
Miękkim masłem smarujemy porcelanowe foremki o średnicy około 10cm. Obsypujemy cukrem pudrem i foremki wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Połamaną czekoladę wraz z 60g cukru pudru rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i kakao i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Żółtka oddzielamy od białek, do masy czekoladowej dodajemy po 1 żółtku i mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe 10g cukru pudru i ubijamy kilka minut. Pianę przekładamy do masy czekoladowej i lekko mieszamy. Masę sufletową przekładamy do foremek z lodówki, pieczemy 12-15 minut. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe.













 przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com

1 komentarz:

  1. Mniam! Suflet spróbuję zrobić w 2014 roku
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...