środa, 11 września 2013

Kruche ciastka z cukrem OATLAND



Kruche ciastka z cukrem OATLAND

Temat słodyczy poruszałem wiele razy, pisząc między innymi o deserach mlecznych, czekoladach, lodach oraz przeróżnych kruchych ciastkach. Dzisiaj znów poruszę temat tych ostatnich, na pewno chętnie kupowanych jako np. dodatek do kawy albo słodką przekąskę dla dzieci. Tym razem na blogu lądują kruche ciastka z cukrem OATLAND, które na pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczone w domu. Czy faktycznie mamy do czynienia z domowymi ciastkami dowiecie się w dalszej części posta.


Skład: maka pszenna, margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy), tłuszcze roślinne utwardzone (palmowy), woda, emulgatory (mono i di glicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, lecytyna), sól, substancja konserwująca (kwas sorbowy), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik (annato)], cukier (17,8%), masa jajowa, mleko, aromat.

Tłuszcz roślinny utwardzony (trans, uwodorniony) - ZAGROŻENIE (czytaj więcej)

E 472b, E 472c - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych -  są to syntetyczne tłuszcze o składzie zbliżonym do naturalnego, wytwarzane z tłuszczu roślinnego. Pełnią funkcję emulgatorów lub stabilizatorów, stosowane głównie w słodyczach. Uważane za nieszkodliwe.

E200 - kwas sorbowy - syntetyczny konserwant hamujący rozwój grzybów i drożdży. Występuje głównie w margarynach, jogurtach, serach czy wyrobach cukierniczych. Uznawany za nieszkodliwy, może powodować reakcje alergiczne.

E 160b - annato - barwnik pozyskiwany naturalnie z nasion drzewa arnoty właściwej. Poza przemysłem spożywczym wykorzystywany również w produkcji farb, lakierów i sztucznych barwników. Dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5 mg na kilogram masy ciała. Znalazłem informację że może powodować alergię i niskie ciśnienie u dorosłych a u dzieci bóle głowy.

Odpowiadając na pytanie - tak, możemy takie ciasteczka upiec w domu. Możemy też upiec o wiele lepsze, zależy jakiej margaryny użyjemy a tutaj niestety użyto tej z tłuszczami utwardzonymi z którymi walczę zaciekle. Wobec tego muszę oznaczyć ten produkt jako NIEPOLECANY i potwierdzić opinię że obecnie tłuszcze utwardzone są pakowane praktycznie do wszystkiego do czego można. Szczególnie właśnie trzeba uważać na wszelkiego rodzaju słodkości i przekąski - bardzo ciężko znaleźć produkt bez tego cichego zabójcy. Zalecam czytać etykiety zawsze przed zakupem.


Free Image Hosting
Free Image HostingFree Image Hosting

5 komentarzy:

  1. pycha i tak je kocham HERBATNIKI są przepyszne ..rany czemu ja tak kocham te slodycze . Każde zjem i na jednym się nie kączy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie piszesz o ciastkach, które możemy upiec samemu - mogą być lepsze, to zależy od margaryny jakiej użyjemy. Margaryn nie kupuję od lat, więc może coś przeoczyłam, ale czy na margarynach jest oznaczenie, czy zawierają tłuszcze trans czy nie? Bo z tego co mi wiadomo, takich oznaczeń nie zawierają choć nie wykluczam, że moja wiedza może być nieaktualna.
    Najlepsze - najmniej niezdrowe (bo o czymś takim jak zdrowe ciastka to nie ma mowy) i w dodatku najsmaczniejsze wychodzą, jak w charakterze tłuszczu użyjemy masła. Krowiego, nie roślinnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Są meta, ale z drugiej strony wolę w domu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam takie pytanie odnośnie margaryn:chciałem upiec ciasto,w sklepie w lodówce kilka rodzajów margaryn do pieczenia.Prawie we wszystkich w składzie tłuszcze utwardzone lub uwodornione (to samo) tylko w jednej (Kasia) skład:tłuszcze roślinne,oleje roślinne,woda,emulgatory,sól,serwatka,regulator kwasowości,aromat,barwnik,witaminy.
    I pytanie:czy w tej margarynie nie występują tłuszcze utwardzone czy tylko nie jest to napisane?Czy są lepsze margaryny,takie których trzeba unikać czy wszystkie to jedno badziewie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety w większości margaryn do pieczenia tzw. twardych będą tłuszcze utwardzone. W margarynach miękkich czyli tych do smarowania pieczywa producenci starają się ich unikać dzięki nowym technologiom produkcji. Co do twardych trzeba zachować ostrożność. Jeżeli nie ma tłuszczów utwardzonych w składzie Kasi myślę że możemy uznać że ich tam rzeczywiście nie ma. Zastanawiam się nad małym eksperymentem - telefonem do producenta :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...