Jogurt ZOTT Serduszko straciatella
Do tej pory nie poświęciłem za dużo miejsca na jogurty a niewątpliwie są one często spożywane. Co ważniejsze istnieje wiele różnych opinii na temat jogurtów, ale utarło się że jogurt = zdrowie. Ale czy na pewno? Do tej pory dwa opisane jogurty to ZOTT Jogobella owocowa wyspa - pieczone jabłko oraz DANONE Natura z ziarnami zbóż. Największym mankamentem owych wyrobów była obecność cukru, która nie idzie w parze z działaniem prozdrowotnym. Dzisiaj do oceny został sprawdzony ZOTT Serduszko straciatella. Po wyniki zapraszam do dalszej części posta.
Skład: mleko, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, mleko zagęszczone odtłuszczone, 1,9% kawałki czekolady, skrobia modyfikowana, białka serwatkowe, substancje zagęszczające: pektyny, guma guar, aromat, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, cytryniany wapnia, żywe kultury bakterii.
Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej
na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop.
Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów,
lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek,
kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że
dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy
niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego
organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów
zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i
chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję
tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop
potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie
cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć
możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy
cukrzycowej.
E 440 - pektyna - substancja żelująca wytwarzana ze skórki
pomarańczowej i pulpy jabłkowej, stosowana w produkcji keczupu,
marmolad, dżemów, majonezów i produktów mlecznych. Można ją nabyć nawet w
sklepach spożywczych i przetwory owocowe robić w domu. Jest uważana za
prozdrowotną a do spożycia jest dopuszczana w dowolnych ilościach.
E 412 - guma guar - naturalna substancja wytwarzana z drzewa
Cyamopsis tetragonolobus, stosowana jako zagęstnik przy produkcji
dżemów, żywności bezglutenowej i niskokalorycznej, płatków zbożowych,
kaszek, serów homogenizowanych, kremów do smarowania pieczywa oraz
wypieków. Nie ma określonej normy spożycia, a guma guar jest zaliczana
do substancji bezpiecznych jednak zbyt duże spożycie może powodować
wzdęcia, biegunkę czy mdłości.
Niestety, według mnie to trzeci jogurt który oprócz mleka ma sporą ilość cukru. Nie ważne już w jakiej postaci, bo może to być zwykły biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy nawet miód. Taki jogurt doprawiony cukrem na pewno nie jest taki zdrowy jak naturalny. A jeżeli naturalny nam nie smakuje, proponuje przy użyciu blendera rozdrobnić np. żurawinę i dodać - można tym sposobem przekonać się do naturalnych produktów. Tym sposobem powoli można eliminować produkty przetworzone - najważniejsze to zdać sobie sprawę tego ile w takich gotowcach jest niepotrzebnych składników.
wydaje mi się że serduszko to tania seria - podobnie jak Danone gratka. tam chodzi o to żeby było słodko i tyle
OdpowiedzUsuńWitam! mam 30 lat. Syrop glukozowo fruktozowy to największe zło. Wywaliłam wszystko co z nim z diety i....schudłam już 13kg od zeszłego roku:D serio ludzie to działa. A myślałam, że to bujda. Jadam teraz tylko produkty bez tego wynalazku oraz bez skrobii modyfikowanej. efekty są wielkie.
OdpowiedzUsuń