piątek, 11 października 2013

Zrób to sam - bułeczki nadziewane serami


Bułeczki nadziewane serami

Dzisiaj prosty przepis na weekend dla lubiących domowe wypieki. Proponuję upiec bułeczki nadziewane serami bo czyż nie lepiej zrobić coś samemu niż liczyć tylko na gotowe wyroby? Robiąc to w domu mamy pewność że przy wypieku nie będą używane niepotrzebne przyśpieszacze i "polepszacze" piekarnicze a i satysfakcja z własnoręcznego wypieku będzie większa. Nie przedłużajać zapraszam do dalszej części posta.

Składniki na 4 bułki:

Na ciasto:
  • 125 ml mleka
  • 20g drożdży
  • szczypta cukru
  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 60g miękkiego masła
Na nadzienie:
  • 100g sera typu Camembert
  • 100g tartego sera żółtego (ementalera)
  • 100g serka naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
 
Ciasto: mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Następnie dzielimy je na równe 4 części, każdą rozpłaszczamy na okrągły placek.

Nadzienie: camembert kroimy w kostkę, dodajemy starty ser żółty, serek naturalny, szczypiorek, jajko, przyprawiamy pieprzem, solą i papryką.

Na każdy placek nakładamy 1/4 farszu, brzegi sklejamy i formujemy bułeczki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Lekko studzimy na kratce, podajemy ciepłe.
 
Smacznego!
 
 

6 komentarzy:

  1. Wygląda kusząco :-) Może nie ze zwykła pszenną mąką, ale pewnie spróbuje coś podobnego zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej jakie pyszne! Muszę spróbować, bo od kiedy słabo wyszło mi usg serca to raczej gotuję sobie sama, żeby nie kupować pełnego chemii i tłuszczu gotowego żarełka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...