wtorek, 30 października 2012

Ciasteczka maślane SOLIDARNOŚĆ

Dziś powracam do tematu słodkości i ponownie do ciastek kruchych jako że są chętnie konsumowane np. do poobiedniej kawy. Do oceny trafiają ciasteczka maślane SOLIDARNOŚĆ. Zobaczymy czym się różnią od niedawno ocenianych ciasteczek wiśniowych tej samej firmy. Maślane mają następujący skład: mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, masło (5%), skrobia pszenna, glukoza w proszku, żółtko jaja w proszku, sól spożywcza, substancje spulchniające (E 500, E 503), aromat.

Tłuszcz roślinny utwardzony (trans, uwodorniony) - ZAGROŻENIE (czytaj więcej)

E 500 - węglan sodu - stosowany jako regulator kwasowości, substancja spulchniająca, dodatek przeciwzbrylający, nie określono dziennych norm spożycia tego środka. Uznawany za bezpieczny ale również nie można przesadzać z jego spożywaniem. Podobno zbyt duża ilość tej substancji może uszkodzić nerki jak również prowadzić do nadmiernego wydzielania soku żołądkowego.

E 503 - węglan amonu - syntetyczny regulator kwasowości i środek spulchniający, w przemyśle spożywczym stosowany przede wszystkim w produkcji słodyczy. Uznawany za nieszkodliwy, może powodować wzdęcia.

Podsumowując, ciasteczka maślane SOLIDARNOŚĆ na pewno lepiej prezentują się składowo niż ciasteczka wiśniowe. Brak barwników działa na ich korzyść jednak jak w większości podobnych produktów, są zapchane tłuszczem utwardzonym oraz spulchniaczami. Z tego też powodu nie mogę ich polecić jednak uważam że od czasu do czasu nie powinny zaszkodzić. Należy pamiętać również że spożywając jeden produkt z podejrzaną czy szkodliwą substancją należy wystrzega się jej w innych produktach spożywczych. Dlatego tak ważne jest czytanie składu produktów by w codziennej diecie nie łączyć zbyt sobą niezdrowych substancji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...