Dziś powracam do tematu słodkości i ponownie do ciastek kruchych jako że są chętnie konsumowane np. do poobiedniej kawy. Do oceny trafiają ciasteczka maślane SOLIDARNOŚĆ. Zobaczymy czym się różnią od niedawno ocenianych ciasteczek wiśniowych tej samej firmy. Maślane mają następujący skład: mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, masło (5%), skrobia pszenna, glukoza w proszku, żółtko jaja w proszku, sól spożywcza, substancje spulchniające (E 500, E 503), aromat.
E 500 - węglan sodu - stosowany jako regulator kwasowości,
substancja spulchniająca, dodatek przeciwzbrylający, nie określono
dziennych norm spożycia tego środka. Uznawany za bezpieczny ale również
nie można przesadzać z jego spożywaniem. Podobno zbyt duża ilość tej
substancji może uszkodzić nerki jak również prowadzić do nadmiernego
wydzielania soku żołądkowego.
E 503 - węglan amonu - syntetyczny regulator kwasowości i środek spulchniający, w przemyśle spożywczym stosowany przede wszystkim w produkcji słodyczy. Uznawany za nieszkodliwy, może powodować wzdęcia.
E 503 - węglan amonu - syntetyczny regulator kwasowości i środek spulchniający, w przemyśle spożywczym stosowany przede wszystkim w produkcji słodyczy. Uznawany za nieszkodliwy, może powodować wzdęcia.
Podsumowując, ciasteczka maślane SOLIDARNOŚĆ na pewno lepiej prezentują się składowo niż ciasteczka wiśniowe. Brak barwników działa na ich korzyść jednak jak w większości podobnych produktów, są zapchane tłuszczem utwardzonym oraz spulchniaczami. Z tego też powodu nie mogę ich polecić jednak uważam że od czasu do czasu nie powinny zaszkodzić. Należy pamiętać również że spożywając jeden produkt z podejrzaną czy szkodliwą substancją należy wystrzega się jej w innych produktach spożywczych. Dlatego tak ważne jest czytanie składu produktów by w codziennej diecie nie łączyć zbyt sobą niezdrowych substancji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz