Batoniki musli
Nie tak dawno opublikowałem post o bardzo dobrym sklepowym eko-zamienniku (LINK) dla sklepowych batonów będących jedynie źródłem cukrów prostych i pustych kalorii. Baton Allos jest na pewno godny polecenia każdemu, jednak nastała pora na coś dla miłośników samodzielnego przyrządzania jedzenia. Dzisiaj na blogu super przepis na batonu musli - gwarantuję że będzie Wam smakował a ponadto przepis można spokojnie modyfikować pod własne upodobania smakowe. Zapraszam do dalszej części posta.
Batoniki musli
(składniki na około 8 batoników)
- 2 garści orzechów (włoskich, laskowych)
- garść migdałów lub płatków migdałowych
- garść słonecznika
- garść rodzynek
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- opcjonalnie łyżka miodu
Orzechy,
migdały i rodzynki kroimy, ale niezbyt drobno. Wszystkie suche
składniki wrzucamy do miski, dodajemy jajko i łyżkę miodu, dokładnie
mieszamy. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia, a następnie masę. Masę
równomiernie rozprowadzamy i dobrze ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w
180 stopniach. Po przestudzeniu upieczony blok dzielimy na mniejsze
batoniki. Do batoników można dodać kokos, żurawinę, suszone banany i inne suszone owoce. Można je dodatkowo oblać
roztopioną czekoladą. Jest mnóstwo możliwości - polecam spróbować.
Wersja z czekoladą:
Wypróbuję, na pewno :) Nigdy mi do głowy nie przyszło robić batony w oparciu o jajko...
OdpowiedzUsuńNo i to jest baton musli, a nie te sklepowe słodzone badziewia :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję,przepis jest świetny!
OdpowiedzUsuńMam pytanie,jak często jesz słodycze ze sklepowych półek,np,raz w tygodniu ? Bo mi ciężko jest się powstrzymać :/
Słodycze ze sklepowe praktycznie wyeliminowałem juz z diety. Teraz przekąski stanowią jabłka, suszone owoce (śliwki, żurawina) czy właśnie takie batoniki. Wiem że ciężko się oprzeć w sklepie a szczególnie przy kasie ale trzeba walczyć! Zachęcam i życzę wytrwałości.
UsuńPróbowałam kiedyś jeść kupne batoniki musli... i wyszło mi, że ja chyba w ogóle takich batoników nie lubię. Więc albo piekę ciastka owsiane (wg. innego przepisu niż z tego bloga) albo (od bardzo niedawna) jem własnej produkcji granolę... na sucho.
OdpowiedzUsuńBardzo ekonomiczne i zdrowe! Ekstra przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ale ja i tak mam zaufanie do gotowych batonów musli, doskonale zbilansowane, w czekoladzie. Allevo ma super batony o rożnym smaku. batony stanowią pełnowartościowy posiłek, dostarczają ok 200 kalorii i optymalna ilość mikroelementów. Są smaczne i bardzo sycące.
OdpowiedzUsuń