poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zrób to sam ... batoniki musli



Batoniki musli


Nie tak dawno opublikowałem post o bardzo dobrym sklepowym eko-zamienniku (LINK) dla sklepowych batonów będących jedynie źródłem cukrów prostych i pustych kalorii. Baton Allos jest na pewno godny polecenia każdemu, jednak nastała pora na coś dla miłośników samodzielnego przyrządzania jedzenia. Dzisiaj na blogu super przepis na batonu musli - gwarantuję że będzie Wam smakował a ponadto przepis można spokojnie modyfikować pod własne upodobania smakowe. Zapraszam do dalszej części posta.


Batoniki musli
(składniki na około 8 batoników)
  • 2 garści orzechów (włoskich, laskowych)
  • garść migdałów lub płatków migdałowych
  • garść słonecznika
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • opcjonalnie łyżka miodu
Orzechy, migdały i rodzynki kroimy, ale niezbyt drobno. Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski, dodajemy jajko i łyżkę miodu, dokładnie mieszamy.  Na blaszce wykładamy papier do pieczenia, a następnie masę. Masę równomiernie rozprowadzamy i dobrze ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu upieczony blok dzielimy na mniejsze batoniki. Do batoników można dodać kokos, żurawinę, suszone banany i inne suszone owoce. Można je dodatkowo oblać roztopioną czekoladą. Jest mnóstwo możliwości - polecam spróbować.

Wersja z czekoladą:














przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com

7 komentarzy:

  1. Wypróbuję, na pewno :) Nigdy mi do głowy nie przyszło robić batony w oparciu o jajko...

    OdpowiedzUsuń
  2. No i to jest baton musli, a nie te sklepowe słodzone badziewia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję,przepis jest świetny!
    Mam pytanie,jak często jesz słodycze ze sklepowych półek,np,raz w tygodniu ? Bo mi ciężko jest się powstrzymać :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodycze ze sklepowe praktycznie wyeliminowałem juz z diety. Teraz przekąski stanowią jabłka, suszone owoce (śliwki, żurawina) czy właśnie takie batoniki. Wiem że ciężko się oprzeć w sklepie a szczególnie przy kasie ale trzeba walczyć! Zachęcam i życzę wytrwałości.

      Usuń
  4. Próbowałam kiedyś jeść kupne batoniki musli... i wyszło mi, że ja chyba w ogóle takich batoników nie lubię. Więc albo piekę ciastka owsiane (wg. innego przepisu niż z tego bloga) albo (od bardzo niedawna) jem własnej produkcji granolę... na sucho.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ekonomiczne i zdrowe! Ekstra przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, ale ja i tak mam zaufanie do gotowych batonów musli, doskonale zbilansowane, w czekoladzie. Allevo ma super batony o rożnym smaku. batony stanowią pełnowartościowy posiłek, dostarczają ok 200 kalorii i optymalna ilość mikroelementów. Są smaczne i bardzo sycące.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...