wtorek, 11 grudnia 2012

KRAKUS barszcz - koncentrat

Z racji zbliżających się świąt postanowiłem dodać coś co znajdzie się prawie na  pewno na stole wigilijnym; podawany szczególnie z uszkami lepionymi z wielkim namaszczeniem. Do oceny wziąłem KRAKUS barszcz - koncentrat. Skład: zagęszczony sok z buraków ćwikłowych (59,3%), woda, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, zioła i przyprawy. Zawiera śladowe ilości glutaminianu sodu.

Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop. Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów,  lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej.

E 621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych. Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.

Muszę szczerze przyznać że zawiodłem się bardzo na takim wyrobie. Ponad połowa buraków (powiedzmy), a reszta to woda osłodzona syropek glukozowo-fruktozowym. Co więcej glutaminian sodu, może w śladowych ilościach jak informuje producent, tylko z drugiej strony - po co? Jak dla mnie już naprawdę lepiej kupić kilka buraków i ugotować z nich wywar a nie pchać w siebie niepotrzebne składniki i dlatego KRAKUS barszcz - koncentrat otrzymuję ocenę NIEPOLECANY.

6 komentarzy:

  1. Świetny i pomocny artykuł. Dodaję też to http://www.opcja.vot.pl/?p=744 - także dotyczy po części tego tematu to może się przydać.

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, bo bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. proponuje porownac sklad z aktualnie sprzedawanym - ZGROZA!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno sprawdzę, dzięki za info

      Usuń
    2. sprawdziłem,wygląda tak:
      zagęszczony sok z buraków czerwonych(59,3%),woda,cukier,syrop glukozowo-fruktozowy,hydrolizat białka roślinnego(zawiera soję),suszone warzywa(korzeń lubczyka,cebula,por),aromaty(zawierają mleko,pszenicę(gluten),seler),regulator kwasowości-kwas cytrynowy,proszek serwatkowy(mleko),uwodorniony tłuszcz palmowy,wzmacniacze smaku:glutaminian monosodowy,i 5'rybonukleotydy disodowe,sól,maltodeksyna,przyprawy(zawierają seler i laktozę z mleka),ekstrakty przypraw,glukoza.
      Ufff...
      Myślę,że na plus-prawie 60% soku z buraków,suszone warzywa ale po kiego grzyba uwodorniony tłuszcz palmowy???

      Usuń
    3. Taki skład to dla mnie szok! Co rusz to wzmacniacze smaku i tłuszcze trans.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...