Jako że czytelnicy sugerują mi by zwiększyć liczbę postów z produktami polecanymi postanowiłem zrobić małe porównanie w segmencie przypraw. Żeby nie było posądzeń o sprzyjanie jakimś konkretnym producentom oba produkty będą pochodzić od jednego a konkretnie od wywodzącej się z Chorwacji PODRAVKI.
VEGETA - sól kuchenna, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, inozynian disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).
E 621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów
wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz
niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych.
Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości
sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań
potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest
spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego
dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca
czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.
E 631 - inozynian disodowy - wzmacniacz smaku i zapachu, dodawany
do przypraw sypkich, sosów w proszku, koncentratów, wędlin. Zaliczany
do substancji nieszkodliwych jednak nie zaleca się spożywania go przez
osoby chore na kamicę nerkową.
E 101 - ryboflawina (witamina B2) - barwnik występujący naturalnie ale na potrzeby przemysłu otrzymywany syntetycznie lub z drożdży, dodawana do serów topionych, makaronów, produktów cukierniczych, zup, deserów i lodów. Witamina B2 jest ważnym składnikiem organizmu, m. in. dobrze wpływa na przemianę materii, funkcjonowanie układu oddechowego i nerwowego oraz narządów wzroku. Niedobór może powodować problemy z powyższymi układami, ponadto powodować problemy skórne.
VEGETA NATUR - sól, suszone warzywa 30% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, por, papryka, natka pietruszki, czosnek), cukier, ekstrakt drożdżowy, przyprawy (pieprz czarny, kurkuma, koper).
Werdykt oczywiście jest jeden i dlatego przyznaję przyprawie VEGETA NATUR status POLECANY. Nie jest doprawiony polepszaczami, aromatami i barwnikami. Uważam że powinien na stałe zagościć w naszej kuchni mimo że jest jednak droższy od zwykłej VEGETY i innych przypraw z tego segmentu produktów. Uważam że VEGETA NATUR pomoże gotować nam zdrowiej co jest przecież najważniejsze.
Weeeelkie dzięki ;) robisz kawal dobrej roboty ;)
OdpowiedzUsuńNiedwno zacząłem właśnie kupować wersję Natur mimo droższej ceny. Smakuje podobnie a mniej chemii. Dobry artykuł. Często kupuję placki do tortilli np. z Biedronki a w składzie aż roi się od E* - może warto się temu przyjrzeć.
OdpowiedzUsuń"W składzie ekstraktu drożdżowego wchodzi naturalnie występujący kwas glutaminowy lub glutaminian sodu. Wielu producentów żywności zastąpiło bowiem glutaminian sodu ekstraktem z drożdży. Nie wymaga on bowiem oznakowania symbolem E."
Usuń:)
Twoj blog jest bardzo przydatny i interesujacy, na pewno bede zagladac. Czy moglbys poswiecic uwage na produkty light?
OdpowiedzUsuńJakim cudem drobna cząsteczka, jaką jest sól sodowa kwasu glutaminowego może zawierać GMO (organizm modyfikowany genetycznie)? Chyba nie ta kolejność...
OdpowiedzUsuńSwoją drogą jest to pochodna naturalnego aminokwasu, obecnego także w ludzkim ciele. DO tego związek ten jest na tyle prosty do zsyntezowania, że raczej nie opłaca się go ekstrahować z organizmów, nieważne: GMO czy NMO.
Umieściłam link:
OdpowiedzUsuńhttp://www.facebook.com/HistorieNieTylkoKuchenne
Dziękuję za zdrowe pisanie :-)
Pozdrawiam serdecznie.
link do tego artykułu zamieściłam tutaj:
OdpowiedzUsuńhttp://www.facebook.com/HistorieNieTylkoKuchenne
Dziekuję za "zdrowe" pisanie".
Wszystko przeczytam z uwagą, tym bardziej, że w codziennym życiu często brakuje nam czasu na analizę, nie tylko produktów żywnościowych, ktore leżą na sklepowych półkach :-)
Tylko po co ten cukier :(
OdpowiedzUsuńczęsto zastanawiałam się, co jest lepsze: zwykłe produkty czy te ekologiczne? W końcu moda na ekologię jest dość nowa i mogłoby się okazać, że to tylko kolejne mrzonki. Jednak jako ekspert w dziedzinie popieram tą propozycję i uznaję, że zdecydowanie godnym polecenia produktem jest ten naturalny, Vegeta Natur! :)
OdpowiedzUsuń"W końcu moda na ekologię jest dość nowa i mogłoby się okazać, że to tylko kolejne mrzonki." Taaak, ratowanie się od nowotworów i chorób to też moda. Na pewno za parę lat rak będzie modny i każdy będzie chciał się nim pochwalić :)
UsuńIle kosztuje Vegeta Natur? Jakoś nie widziałam jej w sklepach... Ja z reguły używam tego: http://www.aledobre.pl/526,Bulion_mieszanka_suszonych_warzyw_bez_soli_duze_opakowanie_100_g_Manufaktura_Smaku.html jako dodatku do sosów :) i szczerze polecam!
OdpowiedzUsuńKto twierdzi, ze glutaminian sodu jest zdrowy? Producent, czy niezależny od producenta poważny autorytet naukowy. Cały problem z glutaminianem nie polega na tym, że sam w sobie jest szkodliwy, lecz na tym, że powoduje, iż spożywający go ludzie w rznych potrawach, dzięki niemu jedza wielokrotnie więcej niż wynoszą potrzeby ich organizmów i na dodatek jedza coś czego być może bez glutaminianu nie zjedliby w ogóle, jedzą dosłownie spożywcze śmieci. Tak naprawdę glutaminian jest uzależniaczem od jedzenia i jeśli ktoś mysli oz drowiu, o szczupłej sylwetce to powinien wyeliminowac go zupenie z diety, z używania go w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńVegeta nie jest produktem, którego spożywanie niesie korzyści dla zdrowia (żeby nie napisać szkodliwym) !! Dużo lepiej jest dodać do naszych potraw naturale przyprawy - np. zioła prowansalskie, rozmaryn, majeranek. A zupy gotować oczywiście na wywarze z warzyw.
OdpowiedzUsuńChwila, moment...
OdpowiedzUsuńEkstrakt drożdżowy w Vegecie Natur to przecież... glutaminian sodu! Zdecydowanie Vegeta ta nie powinna być uznawana za polecaną, a wręcz za zagrożenie. Słowo "Natur" w jej nazwie z punktu widzenia formalnego jest poprawne, ale dalekie od zdrowej żywności.
Faktem jest że czytałem o tym ale nie znalazłem 100% pewnych informacji. Mimo to będę musiał zaktualizować posta i dopisać kilka uwag o ekstrakcie. Pozdrawiam. Dzięki za ważny komentarz.
UsuńTo co w końcu z tym ekstraktem drożdżowym? Bo ja już od kilku lat przestawiłam całą rodzinę na Vegetę Natur i żyję w słodkim przeświadczeniu, że jest zdrowa :)
UsuńWyciąg z drożdży – ekstrakt drożdżowy jest “przemysłowym źródłem glutaminianu sodu”. Podobno glutaminian jest często “ukrywany” pod nazwami takimi jak: ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białka.
OdpowiedzUsuńto za: http://dziecisawazne.pl/wiesz-co-jesz-niebezpieczne-skladniki-w-pozywieniu-od-a-do-z/
ale ta definicja "wyciągu z drożdży" pojawia się na jeszcze paru prozdrowotnych stronach czy blogach. Zestaw synonimów glutaminianu sodu takoż.
Wygląda więc na to, że zmień "glutaminian sodu" na mniej popularny synonim i już masz "zdrowszy" produkt.