Dzisiaj postanowiłem opublikować coś dla leniwych. Dlaczego właśnie dla nich przekonamy się na końcu posta. Do oceny trafił PILOS twarożek z cebulą i czosnkiem, który afiszuje się następującym składem: ser twarogowy, śmietana, wsad warzywny cebula-czosnek 15% (cebula, cebula suszona, sól, czosnek, skrobia modyfikowana kukurydziana, syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy, substancje zagęszczające: E 440, E 412, regulatory kwasowości: E 330, E 331, E 333, aromat, pieprz, sos przyprawowy: ocet, papryka chili, sól), substancja konserwująca: sorbinian potasu.
Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej
na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop.
Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów,
lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek,
kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że
dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy
niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego
organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów
zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i
chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję
tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop
potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie
cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć
możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy
cukrzycowej.
E 440 - pektyna - substancja żelująca wytwarzana ze skórki
pomarańczowej i pulpy jabłkowej, stosowana w produkcji keczupu,
marmolad, dżemów, majonezów i produktów mlecznych. Można ją nabyć nawet w
sklepach spożywczych i przetwory owocowe robić w domu. Jest uważana za
prozdrowotną a do spożycia jest dopuszczana w dowolnych ilościach.
E 412 - guma guar - naturalna substancja wytwarzana z drzewa
Cyamopsis tetragonolobus, stosowana jako zagęstnik przy produkcji
dżemów, żywności bezglutenowej i niskokalorycznej, płatków zbożowych,
kaszek, serów homogenizowanych, kremów do smarowania pieczywa oraz
wypieków. Nie ma określonej normy spożycia, a guma guar jest zaliczana
do substancji bezpiecznych jednak zbyt duże spożycie może powodować
wzdęcia, biegunkę czy mdłości.
E 330 - kwas cytrynowy
E 331 - cytrynian sodu - sól sodowa kwasu cytrynowego, stosowana w
wielu produktach na rynku. Cytryniany tak jak i kwas cytrynowy to
naturalny składnik ludzkiego ciała, są rozkładane i przyswajane bez
efektów ubocznych.
E 333 - cytrynian wapnia - sól potasowa kwasu cytrynowego, stosowany rzadko z powodu słabej rozpuszczalności, najczęściej spotykany w do przetworów owocowych, mlecznych czy mięs paczkowanych. Cytryniany tak jak i kwas cytrynowy to naturalny składnik ludzkiego ciała, są rozkładane i przyswajane bez efektów ubocznych.
E 202 - sorbinian potasu - środek konserwujący przeciwko grzybom i
drożdżom, pozyskiwany z owoców jarzębiny, w produkcji na skalę
przemysłową uzyskiwany poprzez metody chemiczne. Stosowany w wielu
różnych rodzajach produktów. Dopuszczalne spożycie to 25 mg na kilogram
masy ciała. Uważany za najbezpieczniejszy z substancji konserwujących,
ewentualnie spożywany w za wysokich stężeniach może powodować drobne
reakcje alergiczne czy problemy behawioralne.
Podsumowując to nie spodziewałem się tylu różnych składników w zwykłym serku a już na pewno nigdy bym nie pomyślał o słodzeniu takiego produktu. Może opisane składniki nie należą do szczególnie groźnych ale jednak warto eliminować z diety, jeżeli mamy je czym zastąpić a rozwiązanie jest bardzo proste: kupujemy ser i śmietanę, mieszamy i dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek, doprawiamy do smaku i gotowe. Prosto, szybko i zdrowo i myślę że warto przezwyciężać lenistwo w takich sprawach. Na pewno łatwiej jest kupić produkt gotowy, tylko należy pamiętać że wiąże się to z żywnością już przetworzoną a więc zawierającą niepotrzebną chemię. Twarożek PILOS z cebulą i czosnkiem oznaczam jako NIEPOLECANY gdyż niewielkim nakładem sił można sobie przygotować zdrowszy odpowiednik.
A jeszcze lepiej zrobić taki twarożek samemu z mleka.
OdpowiedzUsuńNajlepiej od razu od własnej krowy
UsuńRobię często zakupy w Lidlu i Biedronce, prosze o przejrzenie większej ilości produktów z tych sklepów ;)
OdpowiedzUsuńno! - wreszcie Lidl na tapecie - dzięki czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńWykonujesz dobrą robotę. Może mógłbyś też opisać różne "przekąski"( chodzi mi o czipsy i płatki śniadaniowe przede wszystkim). Coś mi się wydaje ,że będzie podobna tablica Mendelejewa jak w orbitkach
OdpowiedzUsuńSyrop glukozowo - fruktozowy z kukurydzy (HFCS) używany jest w USA nie tylko do słodzenia, ale również jako konserwant m.in. w ketchupach, musztardach, majonezach i nawet konserwach rybnych.
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej kupić krowe , wydoić mleko , przeorbić na twaróg ... w miedzy czasie posadzić cebule i rzodkiewke ... LUDZIE NIE PRZESADZAJCIE
OdpowiedzUsuńdzięki za to E, jak wyczytuje w produktach to nie kupuje bo kazde szkodzi
OdpowiedzUsuń