środa, 19 grudnia 2012

Twarożek PILOS z cebulą i czosnkiem

Dzisiaj postanowiłem opublikować coś dla leniwych. Dlaczego właśnie dla nich przekonamy się na końcu posta. Do oceny trafił PILOS twarożek z cebulą i czosnkiem, który afiszuje się następującym składem: ser twarogowy, śmietana, wsad warzywny cebula-czosnek 15% (cebula, cebula suszona, sól, czosnek, skrobia modyfikowana kukurydziana, syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy, substancje zagęszczające: E 440, E 412, regulatory kwasowości: E 330, E 331, E 333, aromat, pieprz, sos przyprawowy: ocet, papryka chili, sól), substancja konserwująca: sorbinian potasu.


Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop. Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów,  lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej.

E 440 - pektyna -  substancja żelująca wytwarzana ze skórki pomarańczowej i pulpy jabłkowej, stosowana w produkcji keczupu, marmolad, dżemów, majonezów i produktów mlecznych. Można ją nabyć nawet w sklepach spożywczych i przetwory owocowe robić w domu. Jest uważana za prozdrowotną a do spożycia jest dopuszczana w dowolnych ilościach.

E 412 - guma guar - naturalna substancja wytwarzana z drzewa Cyamopsis tetragonolobus, stosowana jako zagęstnik przy produkcji dżemów, żywności bezglutenowej i niskokalorycznej, płatków zbożowych, kaszek, serów homogenizowanych, kremów do smarowania pieczywa oraz wypieków. Nie ma określonej normy spożycia, a guma guar jest zaliczana do substancji bezpiecznych jednak zbyt duże spożycie może powodować wzdęcia, biegunkę czy mdłości.

E 330 - kwas cytrynowy

E 331 - cytrynian sodu - sól sodowa kwasu cytrynowego, stosowana w wielu produktach na rynku. Cytryniany tak jak i kwas cytrynowy to naturalny składnik ludzkiego ciała, są rozkładane i przyswajane bez efektów ubocznych.

E 333 - cytrynian wapnia - sól potasowa kwasu cytrynowego, stosowany rzadko z powodu słabej rozpuszczalności, najczęściej spotykany w do przetworów owocowych, mlecznych czy mięs paczkowanych. Cytryniany tak jak i kwas cytrynowy to naturalny składnik ludzkiego ciała, są rozkładane i przyswajane bez efektów ubocznych.

E 202 - sorbinian potasu - środek konserwujący przeciwko grzybom i drożdżom, pozyskiwany z owoców jarzębiny, w produkcji na skalę przemysłową uzyskiwany poprzez metody chemiczne. Stosowany w wielu różnych rodzajach produktów. Dopuszczalne spożycie to 25 mg na kilogram masy ciała. Uważany za najbezpieczniejszy z substancji konserwujących, ewentualnie spożywany w za wysokich stężeniach może powodować drobne reakcje alergiczne czy problemy behawioralne.

Podsumowując to nie spodziewałem się tylu różnych składników w zwykłym serku a już na pewno nigdy bym nie pomyślał o słodzeniu takiego produktu. Może opisane składniki nie należą do szczególnie groźnych ale jednak warto eliminować z diety, jeżeli mamy je czym zastąpić a rozwiązanie jest bardzo proste: kupujemy ser i śmietanę, mieszamy i dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek, doprawiamy do smaku i gotowe. Prosto, szybko i zdrowo i myślę że warto przezwyciężać lenistwo w takich sprawach. Na pewno łatwiej jest kupić produkt gotowy, tylko należy pamiętać że wiąże się to z żywnością już przetworzoną a więc zawierającą niepotrzebną chemię. Twarożek PILOS z cebulą i czosnkiem oznaczam jako NIEPOLECANY gdyż niewielkim nakładem sił można sobie przygotować zdrowszy odpowiednik.

9 komentarzy:

  1. A jeszcze lepiej zrobić taki twarożek samemu z mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej od razu od własnej krowy

      Usuń
  2. Robię często zakupy w Lidlu i Biedronce, prosze o przejrzenie większej ilości produktów z tych sklepów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no! - wreszcie Lidl na tapecie - dzięki czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykonujesz dobrą robotę. Może mógłbyś też opisać różne "przekąski"( chodzi mi o czipsy i płatki śniadaniowe przede wszystkim). Coś mi się wydaje ,że będzie podobna tablica Mendelejewa jak w orbitkach

    OdpowiedzUsuń
  5. Syrop glukozowo - fruktozowy z kukurydzy (HFCS) używany jest w USA nie tylko do słodzenia, ale również jako konserwant m.in. w ketchupach, musztardach, majonezach i nawet konserwach rybnych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Unikam jak ognia serków smakowych, bo one zawsze mają w sobie mnóstwo chemii i różnych dosładzaczy. Produkty firmy Pilos należą do nabiału, który kupuję regularnie, ale tylko te naturalne bez zbędnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  7. A jeszcze lepiej kupić krowe , wydoić mleko , przeorbić na twaróg ... w miedzy czasie posadzić cebule i rzodkiewke ... LUDZIE NIE PRZESADZAJCIE

    OdpowiedzUsuń
  8. dzięki za to E, jak wyczytuje w produktach to nie kupuje bo kazde szkodzi

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...