poniedziałek, 19 sierpnia 2013

FITELLA musli jogurtowe z żurawiną


GELLWE Fitella - musli jogurtowe z żurawiną


Po sprawdzeniu płatków śniadaniowych określanych ogólnie jako te niezdrowe (NESTLE Cini Minis), tym razem zajrzałem do składu płatków musli Fitella produkcji GELLWE. Ogólnie krąży fama o pro-zdrowotności wszelakiego rodzaju płatków musli, więc moim zadaniem trzeba to sprawdzić i napisać co nieco na blogu. Muszę zaznaczyć tylko, iż długość składu tych musli strasznie mnie zaskoczyła. Zobaczymy czy sam skład też zaskoczy i w jaki sposób.

 Skład: płatki żytnie 27%, płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), musli crunchy [płatki owsiane, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrudat ryżowy (mąka ryżowa, cukier, kasza kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt słodowy, sól) tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe , cukier, sól, aromat, emulgator: lecytyna sojowa], płatki wielozbożowe (mąka ryżowa, ryż, mąka z pszenicy pełnoziarnistej, mąka kukurydziana, cukier, sól), rodzynki 8%, żurawina 7% (żurawina, syrop ananasowy, koncentrat soku ananasowego, olej słonecznikowy), płatki zbożowe w polewie jogurtowej 7% (cukier, ryż, uwodorniony tłuszcz roślinny, serwatka w proszku, pszenica pełnoziarnista, proszek jogurtowy (2%), gluten pszenny, zarodki pszenne, sól, odtłuszczone mleko w proszku, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty, emulgator: mono- i di-glicerydy kwasów tłuszczowych), słonecznik 7%.

Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop. Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów, lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej.

Tłuszcz roślinny utwardzony (trans, uwodorniony) - ZAGROŻENIE (czytaj więcej)

E322 - lecytyna sojowa - emulgator, stosowany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Jest uznawana za nieszkodliwą a dzienne spożycie nie jest ograniczone normą. Jednak z informacji uzyskanych przeze mnie, praktycznie wszystkie obecne uprawy soi na świecie są genetycznie modyfikowane a lecytyna sojowa jest właśnie z tejże soi produkowana. Jak wiadomo kontrowersje wokół GMO są bardzo duże i nie ma 100% pewności że żywność modyfikowana jest bezpieczna dla ludzi. Ciekawostka: lecytyna sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska - do jej produkcji używa się tłuszczu zwierzęcego.

Jak widać skład długi ponieważ producent musi opisać z czego poszczególne farfocle są wypiekane i to nie jest akurat nic złego. Jednak dzięki temu zobaczyliśmy dzisiaj z czego konkretnie wypieka się takie pysznościowe płatki zbożowe. No niestety w tym wypadku producent nie ustrzegł się wpadki i dodał syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcz roślinny utwardzony. Zgadza się że tych składników jest mało ale ich obecność w produkcie uchodzącym powszechnie za zdrowy jest niedopuszczalne. Mimo że nie jestem dietetykiem, wydaje mi się że jest tutaj dość dużo źródeł cukrów ponieważ w tabeli wartości odżywczych GDA (wskazane dzienne spożycie) dla cukrów (nie węglowodanów ogółem) wynosi 9%. Jak na 50g opakowanie to chyba jednak dużo ale musiałbym się jeszcze upewnić. Podsumowując muszę uznać że z tą pro-zdrowotnością nie jest tak do końca jakby się mogło wydawać. W każdym razie nawet przy kupowaniu musli polecam czytać skład produktu.


Free Image Hosting Free Image Hosting Free Image Hosting

5 komentarzy:

  1. No cóż,warto zrobić musli samodzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. generalnie bardzo lubię to musli, a najbardziej przypadło mi do gustu z czekoladą i miętą ( u mnie w sklepach znalezienie ich graniczy z cudem) , ale również jestem zdania, że najzdrowsze musli to te, które same sobie zrobimy :) no i możemy je na różny sposób modyfikować :) właśnie mnie natchnęłaś na zakupy i przyrządzenie domowego musli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie ten produkt jest bardzo bardzo słodki,ogólnie nie lubię i nie jem takich typu rzeczy

    OdpowiedzUsuń
  4. Tu rzeczywiście jest masakryczna ilość cukrów pod różną postacią w składzie.
    Typowy zabieg producentów: dodać różne cukry (jako różne substancje, w różnej postaci i pod różną nazwą), a wtedy nie rażą na pierwszych miejscach w składzie.
    W ogóle ten skład jest wybitnie anty-zdrowotny xD

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...