czwartek, 29 sierpnia 2013

WINIARY pomysł na ... papirus



WINIARY pomysł na ... papirus
soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami

Dzisiejszy post napisałem pod wpływem rosnącej liczby dań gotowych lub prawie gotowych. Wydaje mi się że powoli zmierzamy do standardów USA, gdzie bardzo popularne są dania w styropianie albo plastiku które wystarczy włożyć do mikrofali. Narazie jesteśmy na etapie gołąbków w słoiku, sosów w worku, gotowych marynat (LINK) a nawet specjalnych papierków do smażenia. Właśnie tymi ostatnimi zajmę się dzisiaj na blogu a konkretnie produktem firmy WINIARY pomysł na ... papirus - soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami. Z opakowania możemy się dowiedzieć, że: smażymy bez dodatku tłuszczu, produkt nie zawiera glutaminianu sodu, konserwantów i barwników ponadto jest w nim 100% smaku - naturalnie. Jako dociekliwy człowiek sprawdziłem jak to jest do końca.


Skład: sól jodowana, czosnek suszony (18,2%), utwardzony tłuszcz roślinny, olej roślinny, hydrolizat białka pszennego, przyprawy (4,7%) (kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, kurkuma), cukier, zioła (2,4%) (natka pietruszki, koper włoski), suszone pomidory, ekstrakt czosnku (2%) (z glutenem), suszona cebula, aromaty (z glutenem), przyprawa curry, wzmacniacz smaku (5'-rybonukleotydy disodowe), maltodekstryna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Tłuszcz roślinny utwardzony (trans, uwodorniony) - ZAGROŻENIE (czytaj więcej)

E635 - rybonukleotydy disodowe - wzmacniacz smaku i zapachu, stosowany głównie w chipsach, ciastach w proszku, konserwach mięsnych, zupach instant. Uważane za nieszkodliwe i nie mają określonej dziennej porcji spożycia, jednak spożywane w zbyt dużych ilościach mogą powodować nadpobudliwość.

Maltodekstryna - mieszanina poli- i oligosacharydów, występuje w postaci białego proszku. W produktach spożywczych ma zapobiegać krystalizacji sacharozy. Często stosowana w suplementach diety, wyrobach cukierniczych czy przetworach owocowych. Nie znalazłem nic o zagrożeniu dla zdrowia.

Jak widać nie ma nic za darmo. Nie dodajemy tłuszczu do smażenia bo już mamy dodany, niestety producent wybrał dla nas ten najgorszy czyli tłuszcz utwardzony. Faktycznie nie ma glutaminianu sodu ale jest inny wzmacniacz smaku, miejmy nadzieję że nie szkodliwy ale jeżeli chodzi o "100% smaku - naturalnie" to chyba nie tak do końca się sprawdza. Konserwantów faktycznie nie ma za to moim zdaniem jest bardzo dużo soli, na pewno więcej niż 18,2% a licząc na szybko zawartość nawet orientacyjną składników, to soli jest sporo więcej. Tak więc brak niektórych szkodliwych składników producent afiszuje znaczkami na opakowaniu ale zawartością innych już się nie chwali. Wiadomo, tłuszczami trans chwalić się ciężko, ponadto duża ilość soli też jest niezbyt pożądana. Osobiście polecam tradycyjne smażenie, oczywiście na odpowiednim oleju o czym niedługo.

12 komentarzy:

  1. Raz to zrobiłam, po twoim tekście nigdy więcej!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. to dobrze i tak mi ten papirus nie smakował :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki wielkie za tego "papirusa" :-) Od jakiegoś czasu mi nie dawał spokoju, ale ponieważ nie kupuję gotowców to przypominam sobie o nim dopiero w trakcie reklamy w tv. Ale jak się okazało po przeczytaniu powyższego jest tak, jak przypuszczałam.
    Prześlę koleżance, która uwielbia smażyć beztłuszczowo na pomysłowym papirusie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ufam takim wyznalazkom, jak widać słusznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja tam robiłam i wyszło smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a wiesz, że zastanawiałam się nad tym papirusem? Cieszę się że trafiłam na twojego posta - tłuszcz trans obecny w składzie skutecznie zniechęcił mnie do tego cuda

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widzę napis Winiary to nie dotykam nawet kijem...

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam, nic specjalnego, tak jak piszesz - zbyt dużo tłuszczy nasyconych czyli przyczyny m.in cholesterolu!


    Reprezentuje refleksje na temat fit blogów..Liczę na wsparcie, opinie i obecność => www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak myślałam, że to syf

    OdpowiedzUsuń
  10. Wychodzi na to że nic nie wolno jeść. Ludzie opamiętajcie się trochę i autor tego bloga też. Ok fajnie piszesz ale człowieku przecież nie ma rzeczy które są w 100% zdrowe. A jeśli są to albo bardzo drogie albo ciężko dotępne. I co całe życie mam jeść tylko owoce i warzywa? Wszystko jest dla ludzi ale z umiarem. A co do papirusa...jadłam i jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem. Czy zwykły kawałek piersi z kurczaka jest tak trudno dostępny? W każdym sklepie praktycznie jest. I tak go użyjesz tylko teraz musisz dokonać wyboru jak - czy w gotowcu czy się trochę wysilisz. Wolno jeść dużo rzeczy ale należy w sklepie wyszukiwać tych najlepszych pod względem składu. Czasem wybierać tzw. mniejsze zło ale zawsze powinno się wiedzieć co się kupuje. A co do papirusa ... zdarzyło mi się jeść i jest strasznie słony. Zresztą to widać patrząc na skład.

      Usuń
  11. Ja sama sobie robię takiego papirusa ;) Przyprawiam mięso i smażę bez tłuszczu na kawałku papieru do pieczenia, też wychodzi miękkie i soczyste a bez syfu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...