piątek, 9 listopada 2012

KAMIS marynata w płynie - klasyczna z jałowcem

Dzisiaj wrzucam coś zupełnie innego a konkretnie marynatę. Jako że coraz więcej produktów w sklepach to tzw. produkty gotowe, które wystarczy tylko dodać do potrawy, zalać wodą, podgrzać itp. chcę zobaczyć co są one warte pod względem składu. Do oceny wziąłem marynatę w płynie KAMIS - klasyczną z jałowcem. Skład: woda, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, sól, ocet jabłkowy, skrobia modyfikowana, czosnek, powidło śliwkowe (śliwki, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cebula, gorczyca biała i czarna, kolendra, jałowiec, papryka ostra i słodka, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, miód pszczeli, majeranek, koncentrat soku z czarnej marchwi, barwnik: E 150d.


Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop. Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów,  lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej.

E 150d - karmel amoniakalno-siarczynowy - podejrzany sztuczny barwnik, lepiej UNIKAĆ, więcej w artykule (LINK)

Kolejny produkt gotowy do kupienia w sklepie i natychmiastowego użycia - może i wygodne ale czy sensowne? Marynuję mięso, poszukałem też kilka przepisów w internecie no i w żadnym nie spotkałem cukru ani tym bardziej syropu glukozowo-fruktozowego. Patrząc na skład może i nie ma nie wiadomo jakich strasznych składników tylko z drugiej strony po co słodzenie takiej marynaty no i dodawanie barwnika. Według mnie już lepiej samemu się trochę postarać i zrobić marynatę. Nie zajmie to wiele czasu a nie będziemy niepotrzebnie pchać cukru i barwników. Marynacie w płynie KAMIS daję status niepolecanej.

5 komentarzy:

  1. Cukru i tak mamy pod dostatkiem w innej zywności to po co nam w marynacie...ta kreatywnosc twórców żywności

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy chyba nie zrozumiem po co robić gotowe marynaty, sosy czy zasmażki... Przecież to naprawdę długo nie zajmuje jeśli robi się to samemu - a o ile jest zdrowsze i smaczniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marynata cukrowa ;/
    O ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć (chociaż nie popieram), gdy ktoś kupuje sobie gotowe pizze, lasagne i inne "mikrofalowe" dania, to nigdy nie zrozumiem wszystkich "pomysłów na..." itd.
    I tak trzeba przygotować danie tak jak zawsze, a dzięki zawartości saszetek oszczędza się może 5 minut (nie oszukujmy się zrobienie dobrej marynaty polega jedynie na wymieszaniu oliwy, octu, czosnku i przypraw), a za to traci na zdrowiu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze widzieć w sieci blogi na których analizuje się składy :) Gratuluję i życzę wytrwałości. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czyli osoba o masie 60 kg musiałaby wtrząchnąć tylko 12kg tego karmelu dziennie. drobnostka! zwłaszcza, że ma dozowanie na poziomie 0,01-0,1%.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...