Ketchupy KOTLIN na cenzurowanym
Nie tak dawno napisałem kilka mało przychylnych słów o ketchupie KOTLIN pikantnym (LINK), i już miałem odpuścić temat ketchupów na chwilę ale dzięki komentarzowi anonimowego czytelnika o treści "Porownajcie sklad w sloiku..." wróciłem z powrotem na półkę z KOTLINEM. Przeglądnąłem 3 rodzaje ich ketchupów, w tym powtórnie pikantny i odkryłem ciekawą rzecz, którą chciałem się podzielić w dzisiejszym poście. Przedstawię w nim ketchup KOTLIN łagodny w dwóch opakowaniach: plastikowym oraz szklanym.
Ketchup KOTLIN łagodny (w plastiku) - skład: pomidory
(136g na 100g produktu), woda, cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy - substancja zagęszczająca, sól, kwas octowy - regulator kwasowości, naturalny aromat (zawiera
seler), benzoesan sodu - substancja konserwująca.
E1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy - skrobia modyfikowana
chemicznie, stosowana jako zagęstnik i emulgator, najczęściej w
majonezach, ketchupach, sosach i margarynach. Na chwilę obecną nie
znalazłem nic o szkodliwym działaniu.
E 211 - benzoesan sodu - organiczny związek chemiczny stosowany
jako środek konserwujący żywność, m.in. przetwory owocowe i warzywne,
konserwy, napoje gazowane czy margaryny. Główne zarzuty dotyczące
benzoesanu sodu to drażniące działanie na śluzówkę żołądka (dlatego
muszą na niego uważać osoby chorujące na wrzody żołądka). Ponadto w połączeniu z witaminą C (E 300) może przekształcać się w rakotwórczy benzen (napoje gazowane).
Jest również podejrzewany o niszczenie mitochondriów komórek co może
powodować ich degenerację i być przyczyną choroby Parkinsona czy
marskości wątroby. Jest pozwiązywany z wieloma chorobami pojawiającymi
się w późniejszym wieku.
W porównaniu do ostrego nie zawiera glutaminianu monosodowego więc to na pewno na plus, jednak w dalszym ciągu znajduje się w nim benzoesan sodu, którego radziłbym unikać. Mimo że jest trochę lepiej, to jednak w dalszym ciągu bym niepolecał.
Na koniec skład ketchupu KOTLIN łagodnego (w słoiku): pomidory
(136g na 100g produktu), woda, cukier, acetylowany
adypinian diskrobiowy - substancja zagęszczająca, sól, kwas octowy -
regulator kwasowości, naturalny aromat (zawiera
seler).
E1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy - j.w.
Jak widać, wersja łagodna w słoiku jeszcze bardziej różni się składem i ze wszystkich trzech porównywanych jest najlepsza. Nie wiem dlaczego akurat łagodny w słoiku nie zawiera benzoesanu sodu, a technologiem żywności raczej nie zostanę więc się pewnie nie dowiem. Tak czy inaczej, jak widać na przykładzie 3 ketchupów jednego producenta dowiedzieliśmy się że podobny lub ten sam produkt może diametralnie się różnić w składzie. Wobec czego jeszcze raz zwrócę uwagę na konieczność czytania etykiet i eliminowania produktów potencjalnie niebezpiecznych lub niezdrowych. Natomiast ketchup KOTLIN łagodny (w słoiku) otrzymuje status PRZYZWOITY i na pewno będę porównywał produkty innych producentów, żeby wyszukać najbardziej wartościowy.
Od lat używam Kotlina w słoiku (zwykle, gdy mam wybór- wybieram szkło)- jeszcze zanim produkcję przeniesiono z małej miejscowości Kotlin do Warszawy, a drobny "wsiowy" producent nie został wykupiony przez dużą firmę.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem słoiki się pasteryzuje, co daje naturalną konserwację, więc benzoesan sodu nie jest potrzebny. Z opakowaniami plastikowymi jest inaczej, jak je "zagotować"?
Polecam ketchup obecnie produkowany w Kotlinie- jest świetny, choć nie wiem, czy jest dostępny na ogólnopolskim rynku.
Kamila
136g pomidorów na 100g wyrobu to niewiele.Radziłbym jednak poszukać czegoś lepszego.
OdpowiedzUsuńWiem ale jak na warunki sklepowe to może być. Mam na oku też ketchup eko w którym będzie 400g pomidorów na 100g produktu.
Usuń400???ho,ho...
Usuńale ja na przykład kupuję ketchup marki Tesco.Ma 183g pomidorów i bardzo przyjemny skład.Poza tym dobrze smakuje i jest tani.
Fajnie jeśli był by podst który keptchup z pośród sklepowych wybierać. Może być porównanie najbardziej popularnych marek.
OdpowiedzUsuńA może napiszesz nam jaki ketchup wybrać? Który z pośród sklepowych jest najbardziej przyjazny? Pudliszki, Heinz, Tortex etc.
OdpowiedzUsuńPudliszki to niestety Heinz
OdpowiedzUsuńTyle tylko, że Heinz nie zawiera zagęszczaczy, a Pudliszki niestety tak.
UsuńTo tak jakby powiedzieć, że Whiskas to Snickers, bo mają wspólnego producenta;)
Ja też wybieram Pudliszki ze względu na skłąd,ale jak się dowiedziałam,że to Heinz to już teraz też mam problem.Oprócz składu dla mnie ma znaczenie producent/wybieram polskie ,i to takie prawdziwe ,a nie tylko z nazwy/.Zauważyłąm,że lepiej jest na rynku majonezów,ale z ketchupami to jest faktycznie proble.
OdpowiedzUsuńLudzie wystarczy ruszyć głową, słoiczek można konserwować naturalnymi metodami a plastikowej butelki raczej się nie da, dlatego trzeba sypnąć chemią.
OdpowiedzUsuń