czwartek, 4 lipca 2013

Napój izotoniczny 4MOVE GRAPE



Napój izotoniczny 4MOVE GRAPE

Zgodnie z sugestią jednego z czytelników, przyjrzałem się kolejnemu produktowi z segmentu napojów izotonicznych (po POWERADE XION). Niby są przeznaczone dla sportowców i przy wzmożonym wysiłku fizycznym lepiej nawadniają niż woda (sic!). Tego nie wiem i raczej się nie dowiem, gdyż najważniejsze dla mnie przy wyborze czegokolwiek spożywczego jest skład. Doświadczywszy już składu jednego izotonika bacznym okiem przyjrzałem się składowi kolejnego takiego napoju - 4MOVE GRAPE. Mimo, że skład jest napisany bardzo małymi literami, widząc kilka pozycji nie mogłem się oprzeć żeby nie opisać go na blogu.


Skład: woda, cukier, glukoza, maltodekstryna, regulatory kwasowości:kwas cytrynowy, cytrynian sodu i cytrynian potasu, mleczan wapnia, węglan magnezu, aromat, skrobia modyfikowana, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, substancja słodząca (naturalnego pochodzenia): glikozydy stewiolowe, witaminy: niacyna, kwas pantenonowy, witamina B6, barwniki: tartrazyna i azorubina (mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci), czerń brylantowa.

Maltodekstryna - mieszanina poli- i oligosacharydów, występuje w postaci białego proszku. W produktach spożywczych ma zapobiegać krystalizacji sacharozy. Często stosowana w suplementach diety, wyrobach cukierniczych czy przetworach owocowych. Nie znalazłem nic o zagrożeniu dla zdrowia.

E331 - cytrynian sodu, E332 - cytrynian potasu - sóle kwasu cytrynowego, stosowane w wielu produktach na rynku. Cytryniany tak jak i kwas cytrynowy to naturalny składnik ludzkiego ciała, są rozkładane i przyswajane bez efektów ubocznych.

E327 - mleczan wapnia - syntetyczny regulator kwasowości, produkowany z melasy i skrobi. Hamuje rozwój drożdży i pleśni i wspomaga działanie przeciwutleniaczy. Stosowany m.in. przy produkcji deserów, galaretek, lodów, wyrobów cukierniczych i zup. Znalazłem informację że nie powinien być spożywany przez dzieci.

E504 - węglan magnezu - wytwarzany z wodorotlenku magnezu lub występujący w postaci naturalnej, stosowany jako regulator kwasowości i substancja spulchniająca. Nieszkodliwy , ale w wysokich stężeniach może działać jak środek przeczyszczający.

E211 - benzoesan sodu - organiczny związek chemiczny stosowany jako środek konserwujący żywność, m.in. przetwory owocowe i warzywne, konserwy, napoje gazowane czy margaryny. Główne zarzuty dotyczące benzoesanu sodu to drażniące działanie na śluzówkę żołądka (dlatego muszą na niego uważać osoby chorujące na wrzody żołądka). Ponadto w połączeniu z witaminą C (E 300) może przekształcać się w rakotwórczy benzen(napoje gazowane). Jest również podejrzewany o niszczenie mitochondriów komórek co może powodować ich degenerację i być przyczyną choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Jest pozwiązywany z wieloma chorobami pojawiającymi się w późniejszym wieku. 

E202 - sorbinian potasu - środek konserwujący przeciwko grzybom i drożdżom, pozyskiwany z owoców jarzębiny, w produkcji na skalę przemysłową uzyskiwany poprzez metody chemiczne. Stosowany w wielu różnych rodzajach produktów. Dopuszczalne spożycie to 25 mg na kilogram masy ciała. Uważany za najbezpieczniejszy z substancji konserwujących, ewentualnie spożywany w za wysokich stężeniach może powodować drobne reakcje alergiczne czy problemy behawioralne.

E960 - stewia (glikozydy stewiolowe) - substancja słodząca pochodzenia naturalnego, otrzymywana z rośliny stewia, pochodzących z Ameryki Południowej a obecnie uprawianej na całym świecie. Powszechnie stosowana jako środek słodzący w Japonii, Chinach czy Korei. Określono, że jest słodsza od cukru rafinowanego 150-300 razy, a co ważniejsze nie posiada kalorii więc nie produkuje insuliny w organizmie i może być spożywana przez diabetyków. Ponadto nie powoduje próchnicy zębów i zawiera sporą ilość minerałów i mikroelementów (m.in. wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, cynk, selen czy krzem). Ma dobry wpływ przy problemach kardiologicznych, obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę układu krwionośnego. Przez Indianki Guarani stosowana również do pielęgnacji cery.

Niacyna - kwas nikotynowy -  witamina PP również B3 - współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów w przemianach metabolicznych uwalniających energię, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, oddziałuje korzystnie na układ krwionośny. Znaczny niedobór może skutkować pelagrą, nadmiar natomiast powoduje głównie problemy dermatologiczne.
Kwas pantotenowy - wchodzi w skład witaminy B5, niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów, warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii jak również dobrze wpływa na układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia stan włosów. Skutki niedoboru to przede wszystkim: zaburzenia układu nerwowego, drażliwość, trudności z nauką, omdlenia, problemu dermatologiczne, kardiologiczne i żołądkowe. W nadmiarze może powodować biegunki.
 
E102 - tartrazyna, E122 - azorubina, E151 czerń brylantowa - barwniki, dopuszczalne dzienne spożycie to 4 mg na kilogram masy ciała. Należą do grupy barwników azowych które są posądzane o nasilanie objawów astmy, u kobiet w ciąży mogą powodować skurcze macicy i doprowadzić do poronienia, w połączeniu z benzoesanami mogą powodować nadpobudliwość u dzieci. Barwniki z tej grupy są również posądzane o działanie rakotwórcze.

Podsumowując, tak jak zawiodłem się na POWERADE tak zawodzę się na 4MOVE. Może i nie ma tutaj niebezpiecznych sztucznych słodzików i plusem jest zastosowanie stewii, ale w dalszym ciągu są bardzo podejrzane barwniki azowe i konserwanty. Na pewno powiedzenie sport to zdrowie nie ma nic wspólnego z popijaniem przy okazji takiej zabarwionej słodkiej wody. Należy tu wspomnieć że czerń brylantowa jest zabroniona w kilku krajach m. in. USA, Kanadzie i Japonii. Dlatego napój izotoniczny 4MOVE GRAPE otrzymuje oznaczenie NIEPOLECANY a ja na pewno będę nawadniał się wodą bo wolę czystą niż kolorową a dla zainteresowanych zapraszam do przeczytania artykułu  "O wodzie bez lania wody"

4 komentarze:

  1. Witam
    A wiecie jak samemu zrobić w domu napój energetyczny?

    Bardzo proste:
    - szklanka wody
    - dwie łyżeczki miodu
    - sok z połowy cytryny
    - szczypta soli

    Można dodać lodu i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Maltodekstryna ma IG wyższy niż cukier.

    OdpowiedzUsuń
  3. a kim ty jestes???

    OdpowiedzUsuń
  4. warto też zauważyć że chwalą się że słodzą stewią a 6,8g cukru na 100 ml to sporo...stewia jest więc tylko dodatkiem i reklamą

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...