Napój izotoniczny 4MOVE GRAPE
Zgodnie z sugestią jednego z czytelników, przyjrzałem się kolejnemu produktowi z segmentu napojów izotonicznych (po POWERADE XION). Niby są przeznaczone dla sportowców i przy wzmożonym wysiłku fizycznym lepiej nawadniają niż woda (sic!). Tego nie wiem i raczej się nie dowiem, gdyż najważniejsze dla mnie przy wyborze czegokolwiek spożywczego jest skład. Doświadczywszy już składu jednego izotonika bacznym okiem przyjrzałem się składowi kolejnego takiego napoju - 4MOVE GRAPE. Mimo, że skład jest napisany bardzo małymi literami, widząc kilka pozycji nie mogłem się oprzeć żeby nie opisać go na blogu.
Skład: woda, cukier, glukoza, maltodekstryna, regulatory kwasowości:kwas cytrynowy, cytrynian sodu i cytrynian potasu, mleczan wapnia, węglan magnezu, aromat, skrobia modyfikowana, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, substancja słodząca (naturalnego pochodzenia): glikozydy stewiolowe, witaminy: niacyna, kwas pantenonowy, witamina B6, barwniki: tartrazyna i azorubina (mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci), czerń brylantowa.
Maltodekstryna - mieszanina poli- i oligosacharydów, występuje w
postaci białego proszku. W produktach spożywczych ma zapobiegać
krystalizacji sacharozy. Często stosowana w suplementach diety, wyrobach
cukierniczych czy przetworach owocowych. Nie znalazłem nic o zagrożeniu
dla zdrowia.
E331 - cytrynian sodu, E332 - cytrynian potasu - sóle kwasu cytrynowego, stosowane w
wielu produktach na rynku. Cytryniany tak jak i kwas cytrynowy to
naturalny składnik ludzkiego ciała, są rozkładane i przyswajane bez
efektów ubocznych.
E327 - mleczan wapnia - syntetyczny regulator kwasowości,
produkowany z melasy i skrobi. Hamuje rozwój drożdży i pleśni i wspomaga
działanie przeciwutleniaczy. Stosowany m.in. przy produkcji deserów,
galaretek, lodów, wyrobów cukierniczych i zup. Znalazłem informację że
nie powinien być spożywany przez dzieci.
E504 - węglan magnezu - wytwarzany z wodorotlenku magnezu lub występujący w postaci naturalnej, stosowany jako regulator kwasowości i substancja spulchniająca. Nieszkodliwy , ale w wysokich stężeniach może działać jak środek przeczyszczający.
E211 - benzoesan sodu - organiczny związek chemiczny stosowany
jako środek konserwujący żywność, m.in. przetwory owocowe i warzywne,
konserwy, napoje gazowane czy margaryny. Główne zarzuty dotyczące
benzoesanu sodu to drażniące działanie na śluzówkę żołądka (dlatego
muszą na niego uważać osoby chorujące na wrzody żołądka). Ponadto w połączeniu z witaminą C (E 300) może przekształcać się w rakotwórczy benzen(napoje gazowane).
Jest również podejrzewany o niszczenie mitochondriów komórek co może
powodować ich degenerację i być przyczyną choroby Parkinsona czy
marskości wątroby. Jest pozwiązywany z wieloma chorobami pojawiającymi
się w późniejszym wieku.
E202 - sorbinian potasu - środek konserwujący przeciwko grzybom i
drożdżom, pozyskiwany z owoców jarzębiny, w produkcji na skalę
przemysłową uzyskiwany poprzez metody chemiczne. Stosowany w wielu
różnych rodzajach produktów. Dopuszczalne spożycie to 25 mg na kilogram
masy ciała. Uważany za najbezpieczniejszy z substancji konserwujących,
ewentualnie spożywany w za wysokich stężeniach może powodować drobne
reakcje alergiczne czy problemy behawioralne.
E960 - stewia (glikozydy stewiolowe) - substancja słodząca
pochodzenia naturalnego, otrzymywana z rośliny stewia, pochodzących z
Ameryki Południowej a obecnie uprawianej na całym świecie. Powszechnie
stosowana jako środek słodzący w Japonii, Chinach czy Korei. Określono,
że jest słodsza od cukru rafinowanego 150-300 razy, a co ważniejsze nie
posiada kalorii więc nie produkuje insuliny w organizmie i może być
spożywana przez diabetyków. Ponadto nie powoduje próchnicy zębów i
zawiera sporą ilość minerałów i mikroelementów (m.in. wapń, potas,
magnez, żelazo, chrom, cynk, selen czy krzem). Ma dobry wpływ przy
problemach kardiologicznych, obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę
układu krwionośnego. Przez Indianki Guarani stosowana również do
pielęgnacji cery.
Niacyna - kwas nikotynowy - witamina PP również B3 -
współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i
aminokwasów w przemianach metabolicznych uwalniających energię,
uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, hamuje toksyczne działanie
związków chemicznych i leków, oddziałuje korzystnie na układ krwionośny.
Znaczny niedobór może skutkować pelagrą, nadmiar natomiast powoduje
głównie problemy dermatologiczne.
Kwas pantotenowy - wchodzi w skład witaminy B5,
niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów,
warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii jak również
dobrze wpływa na układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy, uczestniczy w
regeneracji tkanek, poprawia stan włosów. Skutki niedoboru to przede
wszystkim: zaburzenia układu nerwowego, drażliwość, trudności z nauką,
omdlenia, problemu dermatologiczne, kardiologiczne i żołądkowe. W
nadmiarze może powodować biegunki.
E102 - tartrazyna, E122 - azorubina, E151 czerń brylantowa - barwniki, dopuszczalne dzienne spożycie to 4 mg na kilogram masy ciała. Należą do
grupy barwników azowych które są posądzane o nasilanie objawów astmy,
u kobiet w ciąży mogą powodować skurcze macicy i doprowadzić do
poronienia, w połączeniu z benzoesanami mogą powodować nadpobudliwość u
dzieci. Barwniki z tej grupy są również posądzane o działanie
rakotwórcze.
Podsumowując, tak jak zawiodłem się na POWERADE tak zawodzę się na 4MOVE. Może i nie ma tutaj niebezpiecznych sztucznych słodzików i plusem jest zastosowanie stewii, ale w dalszym ciągu są bardzo podejrzane barwniki azowe i konserwanty. Na pewno powiedzenie sport to zdrowie nie ma nic wspólnego z popijaniem przy okazji takiej zabarwionej słodkiej wody. Należy tu wspomnieć że czerń brylantowa jest zabroniona w kilku krajach m. in. USA, Kanadzie i Japonii. Dlatego napój izotoniczny 4MOVE GRAPE otrzymuje oznaczenie NIEPOLECANY a ja na pewno będę nawadniał się wodą bo wolę czystą niż kolorową a dla zainteresowanych zapraszam do przeczytania artykułu "O wodzie bez lania wody"
Witam
OdpowiedzUsuńA wiecie jak samemu zrobić w domu napój energetyczny?
Bardzo proste:
- szklanka wody
- dwie łyżeczki miodu
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
Można dodać lodu i gotowe.
Maltodekstryna ma IG wyższy niż cukier.
OdpowiedzUsuńa kim ty jestes???
OdpowiedzUsuńwarto też zauważyć że chwalą się że słodzą stewią a 6,8g cukru na 100 ml to sporo...stewia jest więc tylko dodatkiem i reklamą
OdpowiedzUsuń