Dzisiaj do oceny jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw - ketchup, tu akurat w wersji pikantnej. Z moich obserwacji wynika że ketchup można dodawać praktycznie do wszystkiego, od standardowej kiełbasy z grilla, przez biały ser, pierogi a nawet pizzę która przecież posiada już sos pomidorowy. Ze względu na dużą popularność tego dodatku należy go przetestować pod kątem niebezpiecznej chemii. Do analizy składu mam przygotowany ketchup pikantny KOTLIN.
Skład: pomidory (120g pomidorów zużyto na 100g produktu), woda, cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy - substancja zagęszczająca, sól, kwas octowy - regulator kwasowości, naturalny aromat (zawiera glutaminian sodu - wzmacniacz smaku oraz alergeny: gorczycę, gluten), benzoesan sodu - substancja konserwująca.
E1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy - skrobia modyfikowana chemicznie, stosowana jako zagęstnik i emeulgator, najczęściej w majonezach, ketchupach, sosach i margarynach. Na chwilę obecną nie znalazłem nic o szkodliwym działaniu.
E 621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów
wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz
niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych.
Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości
sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań
potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest
spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego
dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca
czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.
E 211 - benzoesan sodu - organiczny związek chemiczny stosowany
jako środek konserwujący żywność, m.in. przetwory owocowe i warzywne,
konserwy, napoje gazowane czy margaryny. Główne zarzuty dotyczące
benzoesanu sodu to drażniące działanie na śluzówkę żołądka (dlatego
muszą na niego uważać osoby chorujące na wrzody żołądka). Ponadto w połączeniu z witaminą C (E 300) może przekształcać się w rakotwórczy benzen (napoje gazowane).
Jest również podejrzewany o niszczenie mitochondriów komórek co może
powodować ich degenerację i być przyczyną choroby Parkinsona czy
marskości wątroby. Jest pozwiązywany z wieloma chorobami pojawiającymi
się w późniejszym wieku.
Jestem oczywiście na minus zaskoczony obecnością benzoesanu sodu i glutaminianu sodu w tym produkcie. Z mojej obserwacji innych ketchupów wiem, że można spokojnie kupić bez tych niepotrzebnych dodatków co udowodnię niedługo. Ketchup pikantny KOTLIN otrzymuje oceną NIEPOLECANY a klienci sugestie poszukania czegoś zdrowszego.
W podobnej cenie, są dużo lepsze ( bez syfu) i smaczniejsze ketchupy, tak więc mała strata
OdpowiedzUsuńSwojego czasu też robiłam przegląd ketchupów i właśnie ten Kotlin uznałam za kiepski produkt, bo-jak pisałeś- zawiera E621 i E211. I faktycznie, że inne ketchupy są tańsze i lepsze pod względem składu. Tu producent chce wykreować markę ceną, a nie koniecznie jakością produktu.
OdpowiedzUsuńRównież robiłam porównanie ketchupów i właśnie ten Kotlin wyszedł nieciekawie. Producent chce wykreować markę poprzez cenę, a nie koniecznie przez jakość. Są przecież lepsze i tańsze ketchupy.
OdpowiedzUsuńMy z mężem ostatnio przeglądaliśmy ketchupy w sklepie i wg nas najlepiej pod względem składu wypadają Pudliszki i Heinz. Ketchup McDonalds produkowany przez Develey też wygląda całkiem porządnie, tylko niestety zawiera syrop glukozowo-fruktozowy...
OdpowiedzUsuńNiestety zawiodłam się na ketchupie marki Piotr i Paweł - z reguły mają bardzo sensowne produkty, niestety w przypadku ketchupu zaufanie do marki się nie sprawdzilo - znaleźliśmy w nim benzoensan sodu.
A jak to jest z keczupem Kotlin z bazylią? Pewnie podobnie skoro to ten sam producent. A szkoda,bo to mój ulubiony. Dokładniej jedyny na jaki mam czasu do czasu ochotę...
OdpowiedzUsuń______________________
http://wszystkiestronykobiety.blogspot.com/
A jak to jest z keczupem Kotlin z bazylią? Pewnie podobnie skoro to ten sam producent. A szkoda,bo to mój ulubiony. Dokładniej jedyny na jaki mam czasu do czasu ochotę...
OdpowiedzUsuń______________________
http://wszystkiestronykobiety.blogspot.com/
Porownajcie sklad w sloiku...
OdpowiedzUsuńwiecie może gdzie można kupić ten ketchup z (z góry dzięki za odpowiedź)
OdpowiedzUsuńwiecie gdzie można kupić ten ketchup( z góry dzięki za odpowiedź)
OdpowiedzUsuńOstatnio kupiłem w Piotrze i Pawle ketchup firmy KROKUS. Skład: przetarte pomidory, cebula, ocet, cukier, sól, przyprawy. na 100g produktu zużyto 230g pomidorów. Niestety słoiczek 180g kosztuje ponad 5zł
OdpowiedzUsuńniestety najlepszy keczup to heiz a pudliszki ma GMO /skrobia modyfikowana/
OdpowiedzUsuń