MOKATE Cappuccino - napój kawowy o smaku waniliowym
Nie jestem fanem kawy, nawet jednej w życiu nie wypiłem, ani parzonej ani rozpuszczalnej. Widać nie jest mi potrzebna do funkcjonowania. Mimo to kawowe rzeczy lubię, np. masy, lody itp. Od czasu do czasu lubiłem się napić pseudo kawy czyli cappuccino, w Polsce dostępnej przede wszystkim w wersji torebkowej. Chyba w końcu należy sprawdzić co ten napój posiada w składzie i co tak naprawdę pijemy. Do oceny wziąłem chyba najpopularniejsze sklepowe cappuccino MOKATE o smaku waniliowym.
Skład: cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka (z mleka) w proszku, rozpuszczalny ekstrakt kawy (3,5%), ekstrakt kawy zbożowej (ekstrakt prażonego jęczmienia i żyta, substancja zagęszczająca: E466, aromat, białka mleka, ekstrakt wanilii (0,05%).
Syrop glukozowy - zagęszczony
roztwór cukrów prostych oraz niskocząsteczkowych wielocukrów poprzez
hydrolizę skrobi, stosowany w przemyśle spożywczym. Ten produkowany z
pszenicy może działać alergicznie. Ponadto jest to monosacharyd więc
szkodzi tak samo jak cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy, więc
powinniśmy unikać.
E466 - karboksymetyloceluloza - półsyntetyczna pochodna
celulozy, stosowana jako emulgator i substancja zagęszczająca. Produktów
zagęszczonych karboksymetylocelulozą nie powinno się konserwować kwasem
benzoesowym i sorbowym, a także ich solami sodowymi. Uznawana za
substancję niegroźną ale nadmierne spożycie może powodować wzdęcia,
zaparcia i biegunki.
No i dupa. Takie coś z kawą nie ma nic wspólnego dlatego też nazwane jest napojem. Skłąd jest trochę podobny do śmietanki do kawy, którą już opisałem na blogu (LINK). Podstawą do obu tych produktów jest cukier w różnych postaciach oraz tłuszcze roślinne utwardzone - całkowicie czy częściowo to już nie ma większego znaczenia. Jak dla mnie taki skład to dość poważny atak na zdrowie - jedyne pocieszenie że takich napojów z proszku, ludzie nie piją litrami jak coli. MOKATE Cappuccino oznaczam jako NIEPOLECANE i chciałbym zauważyć, że jest to kolejny produkt wysokoprzetworzony, do którego mam spore zastrzeżenia co do bezpieczeństwa jego spożywania.
Jak mialam nascie lat i mama nie pozwalala mi pic kawy, to pilam wlasnie to cappucino. Teraz juz z wlasnej woli bym po nie nie siegnela.
OdpowiedzUsuńJak byłam piękna i młoda też takie rzeczy pijałam. Ale tamtymi czasy nawet nie wiedziałam, czym naprawdę jest cappuccino. Myślałam, że kawa z bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńGeneralnie warto było przejść przez te wszystkie smakowe eksperymenty, żeby upewnić się, że najlepsza jest zwykła czarna kawa tudzież cappuccino zrobione z kawy i mleka, bez żadnych dodatków.
Hej a moglbys zrobić porównanie wód niegazowanych?
OdpowiedzUsuńto Wcale nie jest zadne cappucino ? Prawdziwe cappucciono jest zrobione z kawa z expresu cisnieniowego i ze spieniownym prawdziwym mlekiem a nie z mlekiem z kartonika
OdpowiedzUsuńPrawdziwe Cappucciono to jest cos wspanialego - kawa z expresu cisnieniowego z mlekiem spienionym swiezym nie tym z kartonika ;/ ktore smakuje jak woda
OdpowiedzUsuńW polsce wiekszosc rzeczy jaka jest w sprzedarzy na srodkowej polce jest pelna chemi... Polecam kupic kawe z expresu cisnieniowego z spienionym mlekiem - tylko nie z tym z kartonika
OdpowiedzUsuńSkoro nie tym z kartonika to z jakim? Mam jechać na wieś i krowę wydoić?
UsuńA ja niedawno odkryłem co było przyczyną mojej alergii na skórze powiek. Powiem tylko że to nie żadne kosmetyki czy niekorzystne otoczenie, ale cappuccino, dokładnie takie jak to opisane.
OdpowiedzUsuń