poniedziałek, 24 września 2012

CUKRY NYSKIE herbatniki LEKKIE o smaku cytrynowym

Wczoraj na zakupach przykuł moją uwagę regał z szyldem "zdrowa żywność". Wśród produktów różne sojowe kotlety, mleka i pasztety ale również sok 100% z żurawiny (bardzo drogi) czy z brzozy (oskoła). Moja uwaga skupiła się na półce ze słodyczami. Do sprawdzenia wybrałem herbatniki LEKKIE o smaku cytrynowym wyprodukowane przez CUKRY NYSKIE, z zachęcającym sloganem "bez dodatku cukrów". Skład herbatników to: mąka, utwardzony tłuszcz roślinny, jaja, odtłuszczone mleko w proszku, inulina 4%, skrobia ziemniaczana, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu i wodorowęglan amonu, suszony koncentrat z cytryny 0,25%, aromat, substancje słodzące: cyklaminian sodu i sacharynian sodu, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: beta-karoten.

Tłuszcz roślinny utwardzony (trans, uwodorniony) - ZAGROŻENIE (czytaj więcej)

Inulina - naturalny węglowodan pozyskiwany najczęściej z cykorii. Jest prebiotykiem czyli wspomaga organizm stanowiąc pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Ze względu na indeks glikemiczny i niską kaloryczność mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę oraz odchudzające się.

E 500 - węglan sodu - stosowany jako regulator kwasowości, substancja spulchniająca, dodatek przeciwzbrylający, nie określono dziennych norm spożycia tego środka. Uznawany za bezpieczny ale również nie można przesadzać z jego spożywaniem. Podobno zbyt duża ilość tej substancji może uszkodzić nerki jak również prowadzić do nadmiernego wydzielania soku żołądkowego.

E 503 - węglan amonu - syntetyczny regulator kwasowości i środek spulchniający, w przemyśle spożywczym stosowany przede wszystkim w produkcji słodyczy. Uznawany za nieszkodliwy, może powodować wzdęcia.

E 952 - cyklaminian sodu - syntetyczna substancja słodząca, w testach na zwierzętach podawanie dużych dawek najpierw doprowadziło do powstania nowotworu lecz nowsze badania tego nie potwierdziły. Pojawiły się również informację, że częste stosowanie może doprowadzić do pogorszenia zdrowia przy takich chorobach jak Parkinson, epilepsja. Dopuszczalne dzienne spożycie to 11 mg na kilogram masy ciała. Ze względu na powyższe informacje, mimo że nie do końca pewne, lepiej znacznie ograniczyć jego stosowanie a najlepiej wykluczyć.

E 954 - sacharynian sodu -sztuczny słodzik, znacznie ok. 300-500 razy słodszy od cukru, ma nie powodować próchnicy i nie posiada własności odżywczych. Ma metaliczny posmak, który jest maskowany innymi słodzikami np. cyklaminianem. Dodawany do wielu produktów spożywczych np. deserów, wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych czy produktów dietetycznych. Maksymalna dzienna dawka spożycia do 5 mg na kilogram masy ciała. W wiadomościach o szkodliwości sacharynianu  nie ma nic pewnego. W latach 60 i 70 był uznawany za rakotwórczy i w niektórych państwach zakazany (np. Kanadzie) natomiast w USA wymagano podawania informacji na produktach o możliwym działaniu rakotwórczym (nowotwór pęcherza). Kolejne badania nie dały jednak jednoznacznej odpowiedzi. Jak dla mnie nie warto ryzykować i lepiej nie spożywać.

Jestem w szoku że sklep umieścił te ciastka na półce zdrowa żywność i chyba będąc tam następnym razem zwrócę im uwagę. Sztuczne słodziki i utwardzony tłuszcz roślinny to jak dla mnie zdecydowany argument dla sklepu by na owej półce tych ciastek nie eksponować a dla czytelników by ich nie spożywać. Radzę poszukać innych słodyczy o zdrowszym składzie. Herbatniki LEKKIE o smaku cytrynowym oznaczam jako PODEJRZANE.

2 komentarze:

  1. A zwróć. Niech wiedzą. Przypominam się odnośnie wody Żywiec cytrynowej :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy są w ogóle na rynku jakieś normalne herbatniki bez tej całej chemii? Jak na razie zawsze trafia mi się w składzie tłuszcz utwardzony, pirosiarczyn sodu, E503, E500...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...