poniedziałek, 3 września 2012

Płatki śniadaniowe NESTLE Cini Minis

Dziś postanowiłem rzucić okiem na chętnie spożywane, również przeze mnie, płatki śniadaniowe NESTLE Cini Minis, ze względu że słyszałem o takiej diecie trochę niepochlebnych recenzji. Skład: mąki [pszenna pełnoziarnista (31,5%), ryżowa], cukier, olej palmowy, skrobia kukurydziana, glukoza, syrop glukozowy, maltodekstryna, sól, cynamon, regulator kwasowości (fosforan trójsodowy), emulgator (lecytyna sojowa), barwniki (karmel amoniakalny, annato), aromat, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli). Substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (witamina C, niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, tiamina (B1), kwas foliowy, witamina B12, wapń, żelazo).

Olej palmowy - otrzymywany z nasion i miąższu olejowca gwinejskiego, stosowany przede wszystkim w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Oryginalnie występuje jako czerwonawy płyn zasobny w betakartoten, witaminę E i antyoksydanty. Niestety po obróbce (gotowanie, rafinowanie) na potrzeby przemysłu spożywczego traci swoje zdrowotne właściwości i staje się białawą masą zawierającą ok. 50% tłuszczów nienasyconych. Oznacza to niestety wzrost zachorowań na raka jelit i piersi oraz podwyższony cholesterol czyli problemy kardiologiczne. Na szczęście coraz więcej producentów stara się nie używać tego oleju do produkcji żywności. Tutaj niestety jest obecny.

Syrop glukozowy - zagęszczony roztwór cukrów prostych oraz niskocząsteczkowych wielocukrów poprzez hydrolizę skrobi, stosowany w przemyśle spożywczym.  Ten produkowany z pszenicy może działać alergicznie. Ponadto jest to monosacharyd więc szkodzi tak samo jak cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy, więc powinniśmy unikać.

Maltodekstryna - mieszanina poli- i oligosacharydów, występuje w postaci białego proszku. W produktach spożywczych ma zapobiegać krystalizacji sacharozy. Często stosowana w suplementach diety, wyrobach cukierniczych czy przetworach owocowych. Nie znalazłem nic o zagrożeniu dla zdrowia.

E 339 - fosforan trójsodowy - regulator kwasowości, zapobiega również wysychaniu i zbrylaniu produktów. Niezbędny w organizmie, nie wywołuje efektów ubocznych.

E 322 - lecytyna sojowa - emulgator, stosowany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Jest uznawana za nieszkodliwą a dzienne spożycie nie jest ograniczone normą. Jednak z informacji uzyskanych przeze mnie, praktycznie wszystkie obecne uprawy soi na świecie są genetycznie modyfikowane a lecytyna sojowa jest właśnie z tejże soi produkowana. Jak wiadomo kontrowersje wokół GMO są bardzo duże i nie ma 100% pewności że żywność modyfikowana jest bezpieczna dla ludzi. Ciekawostka: lecytyna sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska - do jej produkcji używa się tłuszczu zwierzęcego.

E 150c - karmel amoniakalny - stosowany do barwienia pieczywa, sosów, dżemów, czekolady, polew i deserów mlecznych. Dopuszczalne dzienne spożycie to 200 mg na kilogram masy ciała. Co ważne badania toksykologiczne cały czas trwają a już teraz możemy się dowiedzieć że jest posądzany o powodowanie nadpobudliwości i negatywnie wpływa na wątrobę, żołądek a nawet na płodność.  

E 160b - annato - barwnik pozyskiwany naturalnie z nasion drzewa arnoty właściwej. Poza przemysłem spożywczym wykorzystywany również w produkcji farb, lakierów i sztucznych barwników. Dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5 mg na kilogram masy ciała. Znalazłem informację że może powodować alergię i niskie ciśnienie u dorosłych a u dzieci bóle głowy.

E 306 - tokoferole, E 307-309 tokoferole syntetyczne - wchodzą w skład grupy związków witaminy E, ważne dla zdrowia gdyż działają jako przeciwutleniacze, dostarczają składników odżywczych do komórek, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i chronią czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Ważne jest to że praktycznie niemożliwe jest dopuszczenie do niedoboru przy normalnym odżywianiu. Gorsze dla zdrowia są skutki nadmiaru tokoferoli, gdyż może to prowadzić zmęczenia bólów głowy, osłabienia mięśni i zaburzenia widzenia. Skutki nadmiaru mogą wystąpić jednak dopiero po długotrwałym spożywaniu dziennej dawki większej niż 1000 mg.

Jak wynika z powyższych danych płatki śniadaniowe NESTLE Cini Minis nie są takie zdrowe jakby mogło wynikać z opakowania. Fakt że posiadają witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze co na pewno jest dużym plusem. Na niekorzyść przemawia jednak olej palmowy i barwniki a szczególnie karmel amoniaklany. Nie możemy powiedzieć że cukier też jest taki obojętny dla zdrowia a należy zaznaczyć że jest na drugim miejscu w składzie produktu więc nie jest go tak mało. Ogólnie radziłbym ZNACZNIE OGRANICZYĆ SPOŻYWANIE jeżeli jest zbyt częste i sam muszę się też do tego zastosować. Takie płatki należy bardziej traktować jako słodką przekąskę na równi z np. czekoladą. Podobno NESTLE ma zrezygnować z używania oleju palmowego w produktach ale jeszcze tego nie widać więc czekamy.

1 komentarz:

  1. no nie, załamała mnie lecytyna sojowa z tłuszczu zwierzęcego....
    Dziękuję za ten blog :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...