Po ostatniej niezbyt przychylnej recenzji lodów KORAL Miś Panda Classic, postanowiłem spróbować czegoś z wyższej półki. Od zwyczajnych sklepowych lodów zdrowsze są sorbety - tak przynajmniej usłyszałem w jednym z programów telewizyjnych. Jako że fala upałów akurat odwiedziła moje rejony, do konsumpcji i przy okazji oceny, zakupiłem lody sorbetowe CARTE D'OR czarna porzeczka. Zobaczymy czy faktycznie w składzie takich sorbetów sklepowych siedzi.
Skład: woda, cukier, przecie z czarnej porzeczki (16%), syrop glukozowo-fruktozowy, czarne porzeczki (6%), syrop z cukru inwertowanego, zagęszczony sok z cytryny, inulina, białka mleka, zagęszczony sok z czarnego bzu, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, karagen, pektyny), kwas (kwas cytrynowy), aromaty.
Inulina - naturalny węglowodan pozyskiwany najczęściej z cykorii. Jest prebiotykiem czyli wspomaga organizm stanowiąc pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Ze względu na indeks glikemiczny i niską kaloryczność mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę oraz odchudzające się.
E 410 - mączka chleba świętojańskiego (karob) - produkowana z drzewa świętojańskiego, stosowana jako substancja zagęszczająca, stabilizator lub emulgator, używana w wielu produktach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy, przy zbyt dużym spożyciu może ewentualnie powodować drobne problemy żołądkowe.
E 407 - karagen - w produktach spożywczych stosowany jako stabilizator i substancja zagęszczająca, stosowana w wędlinach, konserwach, mleku w proszku, lodach, dżemach, galaretkach, serkach twarogowych czy napojach mlecznych. Karagen jest bardzo kontrowersyjnym dodatkiem mimo że oficjalnie jest dopuszczony jako dodatek do żywności. W tym miejscu zaznaczę, że do żywności jest dodawany karagen natywny czyli nieszkodliwy ale ... według zachodnich badaczy staje się szkodliwy po przejściu procesów przetwórczych a później trawiennych. Jest oskarżany o zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Ze względu na te niepokojące informacje zdecydowanie odradzam spożycie produktów zawierających karagen.
E 440 - pektyna - substancja żelująca wytwarzana ze skórki pomarańczowej i pulpy jabłkowej, stosowana w produkcji keczupu, marmolad, dżemów, majonezów i produktów mlecznych. Można ją nabyć nawet w sklepach spożywczych i przetwory owocowe robić w domu. Jest uważana za prozdrowotną a do spożycia jest dopuszczana w dowolnych ilościach.
Podsumowując stwierdzam że w lodach "klasycznych" jak i sorbetowych lista składników jest całkiem długa. Tak samo jak w lodach Miś Panda, nie ma tu może składników bardzo przeze mnie krytykowanych, jednak zawartość karagenu i syropu glukozowo- fruktozowego jest zupełnie niepotrzebna. Wolałbym lody bez tych dodatków i dlatego odradzam częste spożywanie lodów sorbetowych CARTE D'OR czarna porzeczka a najlepiej przestawienie się na domowe wytwarzanie. Jutro na blogu sprawdzone przepisy na lody domowej produkcji.
Zdecydowanie domowe lody i sorbety nie umywają się do sklepowych tak w związku ze składem jak i smakiem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie chciałam napisać to samo, co Niebiesko-szara. Nic nie smakuje tak dobrze jak lody czy sorbet domowej roboty, zwłaszcza, że to nawet nie taki duży wysiłek. :D
OdpowiedzUsuńWitam, interesujace informacje jesli sie uda to wydaje mi się ze ponownie tu zawitam ;)
OdpowiedzUsuńReview my site :: kobiety
bardzo przydatny wpis. dodaję do obserwowanych i czekam na kolejne posty. zapraszam też do siebie:) pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńNie ma co się bać tej chemii, bo ona nas nie zje. Kwestia spożywania produktów wysoko-przetworzonych w rozsądnych ilościach, dużo warzyw i wysiłku fizycznego, a będziemy zdrowi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zgadza się trzeba tylko ostrożnie dobierać produkty do spożycia. Dlatego właśnie staram się pisać o kilku wyrobach z danego rodzaju produktów. Np. dżemach, lodach, wodach smakowych itd.
Usuń