wtorek, 18 czerwca 2013

Lody sorbetowe CARTE D'OR czarna porzeczka


Po ostatniej niezbyt przychylnej recenzji lodów KORAL Miś Panda Classic, postanowiłem spróbować czegoś z wyższej półki. Od zwyczajnych sklepowych lodów zdrowsze są sorbety - tak przynajmniej usłyszałem w jednym z programów telewizyjnych. Jako że fala upałów akurat odwiedziła moje rejony, do konsumpcji i przy okazji oceny, zakupiłem lody sorbetowe CARTE D'OR czarna porzeczka. Zobaczymy czy faktycznie w składzie takich sorbetów sklepowych siedzi.
Skład: woda, cukier, przecie z czarnej porzeczki (16%), syrop glukozowo-fruktozowy, czarne porzeczki (6%), syrop z cukru inwertowanego, zagęszczony sok z cytryny, inulina, białka mleka, zagęszczony sok z czarnego bzu, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, karagen, pektyny), kwas (kwas cytrynowy), aromaty.

Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop. Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów,  lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej.

Inulina - naturalny węglowodan pozyskiwany najczęściej z cykorii. Jest prebiotykiem czyli wspomaga organizm stanowiąc pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Ze względu na indeks glikemiczny i niską kaloryczność mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę oraz odchudzające się.


E 410 - mączka chleba świętojańskiego (karob) - produkowana z drzewa świętojańskiego, stosowana  jako substancja zagęszczająca, stabilizator lub emulgator, używana w wielu produktach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy, przy zbyt dużym spożyciu może ewentualnie powodować drobne problemy żołądkowe.


E 407 - karagen - w produktach spożywczych stosowany jako stabilizator i substancja zagęszczająca, stosowana w wędlinach, konserwach, mleku w proszku, lodach, dżemach, galaretkach, serkach twarogowych czy napojach mlecznych. Karagen jest bardzo kontrowersyjnym dodatkiem mimo że oficjalnie jest dopuszczony jako dodatek do żywności. W tym miejscu zaznaczę, że do żywności jest dodawany karagen natywny czyli nieszkodliwy ale ... według zachodnich badaczy staje się szkodliwy po przejściu procesów przetwórczych a później trawiennych. Jest oskarżany o zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Ze względu na te niepokojące informacje zdecydowanie odradzam spożycie produktów zawierających karagen.


E 440 - pektyna -  substancja żelująca wytwarzana ze skórki pomarańczowej i pulpy jabłkowej, stosowana w produkcji keczupu, marmolad, dżemów, majonezów i produktów mlecznych. Można ją nabyć nawet w sklepach spożywczych i przetwory owocowe robić w domu. Jest uważana za prozdrowotną a do spożycia jest dopuszczana w dowolnych ilościach.


Podsumowując stwierdzam że w lodach "klasycznych" jak i sorbetowych lista składników jest całkiem długa. Tak samo jak w lodach Miś Panda, nie ma tu może składników bardzo przeze mnie krytykowanych, jednak zawartość karagenu i syropu glukozowo- fruktozowego jest zupełnie niepotrzebna. Wolałbym lody bez tych dodatków i dlatego odradzam częste spożywanie lodów sorbetowych CARTE D'OR czarna porzeczka a najlepiej przestawienie się na domowe wytwarzanie. Jutro na blogu sprawdzone przepisy na lody domowej produkcji.

6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie domowe lody i sorbety nie umywają się do sklepowych tak w związku ze składem jak i smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie chciałam napisać to samo, co Niebiesko-szara. Nic nie smakuje tak dobrze jak lody czy sorbet domowej roboty, zwłaszcza, że to nawet nie taki duży wysiłek. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, interesujace informacje jesli sie uda to wydaje mi się ze ponownie tu zawitam ;)

    Review my site :: kobiety

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo przydatny wpis. dodaję do obserwowanych i czekam na kolejne posty. zapraszam też do siebie:) pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma co się bać tej chemii, bo ona nas nie zje. Kwestia spożywania produktów wysoko-przetworzonych w rozsądnych ilościach, dużo warzyw i wysiłku fizycznego, a będziemy zdrowi :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się trzeba tylko ostrożnie dobierać produkty do spożycia. Dlatego właśnie staram się pisać o kilku wyrobach z danego rodzaju produktów. Np. dżemach, lodach, wodach smakowych itd.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...