niedziela, 2 czerwca 2013

MAGGI przyprawa w płynie

Po skrytykowaniu KUCHARKA, postanowiłem zbadać wzorzec przypraw w płynie czyli właśnie osławioną przyprawę w płynie MAGGI, której znak towarowy należy obecnie do firmy Nestle. Jakież było moje zdziwienie gdy ujrzałem skład oryginału: woda, sól, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy E 635), ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat.



Jak widać skład identyczny jak w KUCHARKU i pewnie wielu innych podobnie wyglądających przyprawach. Sama woda z solą i wzmacniaczem smaku więc nic godnego polecenia. Jak dla mnie przyprawa w płynie MAGGI otrzymuje status ZAGROŻENIE. Ponadto jakże mylące jest hasło na etykiecie "Oryginalna od 1886 roku", bo nie podejrzewam by glutaminian sodu był wtedy znany i produkowany na skalę przemysłową.

17 komentarzy:

  1. Ostatnio zaskoczyłem się na marce Smakija - mają totalnie słabą reklamę "Sun is shining" ale ich produkty wyglądają w miarę naturalnie i w porównaniu z innymi jak Desella wypadają chyba lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem rozczarowana skladem, u mnie w domu kupuje sie tylko taka przyprawę i przyznaję, już jej więcej nie tknę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale czy jest inny wybór? Jeśli tak, to co?

      Usuń
    2. ZIOŁA I NATURALNE PRZYPRAWY ... Ewentualnie sos sojowy (można także dostać bezglutenowy - bez pszenicy)

      Usuń
    3. Oto Alternatywa zresztą nieporównywalna http://swojskapiwniczka.pl/pl/p/Przyprawa-ziolowa-do-zup-i-sosow-w-plynie-BIO-%2C-rosol-wegetarianski-%2C-Maggi-170g/887

      Usuń
    4. Ot o jest alternatywa http://swojskapiwniczka.pl/pl/p/Przyprawa-ziolowa-do-zup-i-sosow-w-plynie-BIO-%2C-rosol-wegetarianski-%2C-Maggi-170g/887

      Usuń
  3. "Podstawą oryginalnych szwajcarskich przypraw był aromatyczny wyciąg z ziela lubczyku ogrodowego"...
    (wikipedia)

    Gówno zostało z oryginału :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy skład się zmienił od czasu jak Nestle kupiło Winiary Kalisz? W latach 80-tych z trudem można było przejść obok fabryki, ale trucizn wtedy nie używali, chyba?

    OdpowiedzUsuń
  5. no niestety zawiodłam się na tym oryginale

    OdpowiedzUsuń
  6. zamiast maggi uzywam lisci lubczyka lub sosu sojowego, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upewnij sie ze sos sojowy nie jest genetycznie modyfikowany :) a ponadto gratuluje zdrowej zmiany !

      Usuń
    2. A co za różnica? ...

      Usuń
  7. My też używamy lubczyku. Sosu sojowego też, trzeba tylko wybrać ten lepszy bo są konserwowane i z dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. A macie sprawdzony, nie-chemiczny sos sojowy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Sos sojowy i liscie z lubczyka sa swietna alternatywa. Prosze jednak upewnic sie aby sos sojowy byl organiczny gdyz wiekszosc soji jest genetycznie modyfikowana tak jak i kukurydza.

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam oryginalnie warzony sos sojowy Yamasa z Japonii lub sos Sempio z Korei, który nie zawiera GMO, oba sosy nie zawierają żadnych wzmacniaczy smaków i sztucznych konserwantów

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam naturalnie warzony sos sojowy Yamasa z Japonii oraz sos Sempio z Korei, który nie zawiera GMO. Oba sosy nie mają w składnie żadnych wzmacniaczy smaku ani konserwantów.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...