Od dnia dzisiejszego oprócz krytykowania żywności będę umieszczał posty z prostymi przepisami na potrawy które spokojnie mogą zastąpić "przysmaki" ze sklepowej półki. Oczywiste jest, że przyrządzając jedzenie samemu nie będziemy narażeni na spożywanie dodatkowych bonusów w postaci zagęszczaczy, emulgatorów, konserwantów, sztucznych słodzików czy innego paskudztwa a najlepsza jest jak najmniej przetworzona żywność. Zaczynamy od alternatywy dla wszelakich deserów sklepowych m.in. tych opisanych już na blogu (ZOTT Jogobella, DESELLA, DANONE Natura, ZOTT Monte, ZOTT Deser z koroną), dzisiaj przepis na:
Deser rabarbarowo - jogurtowy
Składniki na 4 porcje:
- pół pęczka rabarbaru (około 25 dkg)
- 4 łyżki cukru
- sok z połowy pomarańczy
- pół łyżeczki cynamonu
- 100 ml wody
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego (małe)
- garść musli
Wykonanie:
Rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i sok z pomarańczy i gotujemy aż się rozpadnie i powstanie gęsta masa. Odstawiamy do ostudzenia i schładzamy w lodówce. Następnie przekładamy do pucharków lub salaterek, na masie rabarbarowej wylewamy jogurt naturalny, wierzch posypujemy musli.
Efekt końcowy:
przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz