Żeby nie być gołosłownym przedstawiam dzisiaj dwa przepisy: na domowe lody i sorbet. Jak wiadomo, im żywność mniej przetworzona tym lepiej i dlatego najbezpieczniej sporządzać potrawy samemu - również desery. Na podstawie tych dwóch krótkich przepisów będzie można ocenić ile niepotrzebnych rzeczy zjadamy gdy wygodnie zakupimy produkt w sklepie. Niestety własnym wyrobom trzeba poświęcić trochę czasu ale uważam że będzie to czas dobrze spożytkowany.
Zapraszam do spróbowania przepisów:
Lody waniliowe:
Składniki:
- pół laski wanilii
- 250ml mleka
- 250ml śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
Laskę
wanilii nacinamy wzdłuż i wyjmujemy ze środka nasionka. Mleko i
śmietankę zagotowujemy z ziarenkami i laską wanilii. Żółtka ubijamy z
cukrem na jasny, puszysty krem. Z mleka wyjmujemy laskę wanilii. Gorące
mleko przelewamy do masy z żółtek cały czas ubijając na wolnych
obrotach. Masę podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż lekko
zgęstnieje, ale nie zagotowujemy! Zdejmujemy z ognia i studzimy ciągle
mieszając. Zimną masę przelewamy do naczynia np. do pustego pudełka po
lodach i wstawiamy do zamrażalnika. Podczas zamrażania lody należy
mieszać kilkakrotnie.
przepis dzięki uprzejmości bloga: http://paulinka-to-ja.blogspot.com
Sorbet truskawkowy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Wodę i cukier mieszamy i zagotowujemy po czym studzimy. Oczyszczone truskawki dodajemy do przygotowanego syropu i miksujemy. Powstałą masę wstawiamy na sześć godzin do zamrażarki - w trakcie mrożenia co dwie godziny mieszamy.
Jak widać podane przepisy są łatwe i nie absorbujące wiele czasu. Lista składników znacznie różni się od wyrobów produkowanych na skalę przemysłową i na pewno nie ma tutaj niepotrzebnych dodatków typu konserwanty, zagęstniki, barwniki itd. Jako że sezon truskawkowy w pełni zalecam szybkie branie się do roboty i wypróbowanie przepisu. Zaręczam że warto - powiedzmy szkodliwym dodatkom w żywności zdecydowane i stanowcze NIE.
spróbuję sorbet :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa jaka to śmietanka?w kartoniku UHT?ile procent?36?
OdpowiedzUsuńŚmietanka UHT 30% ale i 36% myślę że nie zaszkodzi :)
Usuńok,dzięki.Idę do sklepu -:)
UsuńJakieś sugestie, jak waniliowe zmienić na truskawkowe?:) W którym momencie je dodać?
OdpowiedzUsuńZrobiłem te lody.Oto moje wrażenia:
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o smak to kwestia gustu a ten jak wiadomo nie podlega dyskusji.Mnie smakowały średnio-trochę mało "mleczne",coś jak te sklepowe "lody wodne".Natomiast bardzo niemiło zaskoczyła mnie konsystencja-lody po zamrożeniu były tak twarde,że nie dało się ich w żaden sposób "ugryźć"! O łyżeczce zapomnijcie,nawet krótki,twardy nóż nie dał rady.Trzeba było odczekać trochę aż się lekko rozmrożą.Bardziej mi to przypominało zwykły lód jak do drinków.Nie wiem,ale wszystko zrobiłem dokładnie według przepisu.
Teraz podliczmy koszty:
śmietanka UHT 30%-3,50zł
mleko-0,60zł
żółtka (czyli praktycznie jajka)-1,80zł
cukru nie liczę,nie wiem ile mogą kosztować 4 łyżki-10-20gr?
no i to co najdroższe-wanilia.Ja akurat miałem w domu ale gdybym miał kupić to nie jest to tania rzecz.Myślę,że laska kosztuje ok.8-10zł.więc przyjmijmy pół-4zł.
razem składniki kosztowały ok.10zł.Lodów wyszło ok.0,75l co daje cenę ok.13zł za
litr.Drogo.Duży wpływ ma tu ta wanilia Gdyby zastąpić ją waniliną to robi się taniej.Popularne lody sklepowe (np Algida ) to ok.8zł/l
Ja natomiast kupuję często lody Noblissima z Lidla.Mają całkiem przyzwoity skład i kosztują 7zł/l a smakują wyśmienicie (zwłaszcza czekoladowe).
szklanka cukru do sorbetu - duuuuużo. Szczególnie jeśli to bialy cukier. Znam takie przepisy, w których nie używa się cukru/zastępuje trzcinowym/stewią/ksylitolem i innymi skladnikami slodzącymi (nie mam na mysli syntetycznych slodzików). W sumie, gdyby uzyć bardzo dojrzalych, slodkich owoców nie potrzeba już dosypywać cukru, owoce mają wlasny czysty cukier - fruktozę - która w zupelności wystarcza.
OdpowiedzUsuńNatomiast co do lodów śmietankowych, tu również jest wiele przepisów wykluczających mleko (krowie - wiele osób zaglądających na blogi tego typu nie toleruje krowiego) po prostu lody ze śmietany mają pelniejszy smak, na mleku krowim takie chude i malo wartościowe... jeśli już z mlekiem, to można wlączyć inne rodzaje począwszy od pelnowartościowego koziego, aż do roślinnego.
Pozdrawiam :)
JESTEŚ SUPER:)
OdpowiedzUsuńCo ile czasu trzeba mieszac te lody podczas mrozenia - co15 min, 30 czy co godzine, jesli cale mrozenie miałoby trwac tak ze 4h powiedzmy
OdpowiedzUsuń