wtorek, 13 listopada 2012

Ciasteczka maślane SOLIDARNOŚĆ

Dzisiaj kolejny raz przyglądam się słodyczom, a to dlatego że znów zajrzałem w sklepie na półkę "zdrowa żywność" (podobnie jak w przypadku wcześniej opisywanych Ciastek LEKKICH) i zainteresowałem się Ciasteczkami maślanymi SOLIDARNOŚĆ bez cukru. Jako że w dalszym ciągu byłem ciekawy jak ciastka mogą być zdrową żywnością popatrzyłem na skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny utwardzony, skrobia pszenna, substancje słodzące (sorbitol, ksylitol, acesulfam K), masło 5%, żółtko jaja w proszku, sól spożywcza, substancje spulchniające (E 500, E 503), aromat, barwnik naturalny (kurkumina). Bez dodatku cukru.

Tłuszcz roślinny utwardzony (trans, uwodorniony) - ZAGROŻENIE (czytaj więcej)

E 420 - sorbitol - syntetyczna substancja słodząca stosowana też jako stabilizator, środek wiążący czy wypełniający. Dodawany jest do produktów niskokalorycznych, deserów mlecznych, lodów czy wyrobów piekarniczych. Zabronione jest dodawanie sorbitolu do napojów. Maksymalna dzienna dawka spożycia nie została określona a sodek jest uznawany za nieszkodliwy ale zbyt duże spożycie może powodować: biegunkę, skurcze jelit, wzdęcia czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sorbitol może również zmniejszać lub zwiększać wchłanianie lekarstw więc wpływa na ich skuteczność i toksyczność.

E 967 - ksylitol - naturalnie występuje w wielu roślinach a na skalę przemysłową jest produkowany z masy drzewnej. Stosowany jako słodzik przede wszystkim w produktach cukierniczych.  Badania prowadzone w latach '70, potwierdziły szkodliwość ksylitolu na zwierzęta. Obecne badania stwierdziły że nie ma on szkodliwego wpływu na ludzi. Jako jego zalety wymienia się niski indeks glikemiczny ważny dla cukrzyków oraz nie powodowanie próchnicy zębów. Jest bardzo niebezpieczny dla psów, może poważnie uszkodzić wątrobę, doprowadzić do hipoglikemii czy nawet śmierci.

E 950 - acesulfam K -syntetyczny słodzik, dopuszczalna dzienna dawka to 15 mg na kg masy ciała, co najważniejsze jest uważany za nieszkodliwy ale niektórzy naukowcy twierdzą, że testy bezpieczeństwa nie były prawidłowo przeprowadzone i konieczne jest dalsze badanie. Znalazłem informację że spożywany w nadmiernych ilościach może prowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc czy raka piersi !!!!


E 500 - węglan sodu - stosowany jako regulator kwasowości, substancja spulchniająca, dodatek przeciwzbrylający, nie określono dziennych norm spożycia tego środka. Uznawany za bezpieczny ale również nie można przesadzać z jego spożywaniem. Podobno zbyt duża ilość tej substancji może uszkodzić nerki jak również prowadzić do nadmiernego wydzielania soku żołądkowego.

E 503 - węglan amonu - syntetyczny regulator kwasowości i środek spulchniający, w przemyśle spożywczym stosowany przede wszystkim w produkcji słodyczy. Uznawany za nieszkodliwy, może powodować wzdęcia.

E 100 - kurkumina - barwnik pozyskiwany z rośliny kurkuma. Maksymalne dzienne spożycie wynosi 1 mg na kilogram masy ciała. Wpływ na zdrowie jest jeszcze nie do końca zbadany i ciężko znaleźć pewne informacje. Sama substancja uznawana jest za hamującą rozwój nowotworów ale przy bezpośrednim posypaniu, natomiast po przejściu procesu trawienia i dostaniu się do krwiobiegu, podejrzewana jest o zupełnie odwrotny skutek. Pozytywnym działaniem natomiast ma być poprawa zdrowia chorych na Alzheimera.

Podsumowując, kolejny raz spotykam produkt na półce "zdrowa żywność" z hasłem "bez cukru", który jest słodzony sztucznymi słodzikami. Czy to dobrze? Ja uważam że nie, gdyż zgubne skutki cukru są wszystkim znane a o działaniu słodzików nic pewnego nie wiadomo. Dlatego ja niechętnym okiem patrzę na wszystko słodzone słodzikami. Poza tym drugim ilościowo składnikiem jest tłuszcz utwardzony, który w mojej opinii jest bardzo niewskazany. Dlatego oznaczam Ciasteczka maślane SOLIDARNOŚĆ bez cukru jako ZAGROŻENIE.

2 komentarze:

  1. Producenci robią nas w balona, cukier zabierają a chemie dodaja.

    OdpowiedzUsuń
  2. śmieszna jest ta nazwa - MAŚLANE, jeżeli w składzie jest śladowa ilość masła, chyba tylko po to, żeby sobie producent mógł walnąć w nazwie.

    a to, że bez cukru, to tylko może zainteresować diabetyków. Tylko dlaczego ludzi chorych narażają na kolejne choroby?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...