Do napisania dzisiejszego postu zmobilizowała mnie wizyta w sklepie i przeglądanie półki z sokami/napojami przecierowymi. O wielu z nich jeszcze napiszę bo jest ich całe mnóstwo i warto przyjrzeć się co oferują - biorąc pod uwagę że są chętnie pite przez dzieci. Dziś skupiłem się na napoju owocowo-warzywnym DR WITT marchew pomarańcza w butelce 300ml. Skład: woda, soki odtworzone z zagęszczonych soków z pomarańczy 10%, marchwii 8%, cytryn, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, aromaty.
Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej
na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop.
Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów,
lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek,
kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że
dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy
niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego
organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów
zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i
chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję
tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop
potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie
cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć
możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy
cukrzycowej.
Podsumowując, to się niemiło zaskoczyłem bo nie wiem z jakiego powodu zawsze ta marka wydawała mi się raczej solidna. Widać opakowanie jest dobrze wizualnie zrobione. Ale po przeczytaniu składu mocno się zdziwiłem bo w składzie głównie woda z dodatkiem owocowym i sporą ilością cukru pod podstacją klasyczną oraz syropu. DR WITT marchew pomarańcza otrzymuje ode mnie status NIEPOLECANY. Biorąc pod uwagę kwestię ceny (w przeliczeniu ok. 7,27 zł za litr), uważam że w segmencie takich napojów znajdziemy dużo lepszy i pewnie tańszy. Postaram się taki znaleźć przy najbliższej wyprawie do sklepu.
jakiś czas temu też szukałam dobrego soku, nie naszpikowanego cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym. no i znalazłam :) tymbark, sok 100% jabłko-marchew. skład wygląda tak: sok i przecier (100%) z: jabłek (69%) i marchwi (31%), witamina C :)
OdpowiedzUsuńO a gdzie go kupujesz ?
UsuńTak, ten sok Tymbarka jest pyszny i bez wstrętnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńsyrop glukozowo-fruktozowy nie koniecznie musi byc z kukurydzy lecz np. z pszenicy!
OdpowiedzUsuń"fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu"... widzę tu małą niespójność, bo to konsumpcja dowolnych węglowodanów powoduje odkładanie nadmiaru energii (z węglowodanów) w postaci tkanki tłuszczowej. Ale fakt, że lepiej cukier niż syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany z kukurydzy.
OdpowiedzUsuńTo jaki sok z marchwii polecasz ?;p
OdpowiedzUsuńDziękuję za artykuł na temat tego soku. Od tygodnia piłam go po dwie szklanki. Nawet mi zasmakował i także myślałam, że ten sok jest zdrowy widząc, że zawiera magnez, sama nazwa soku 'doktor', dlatego tym chętniej go piłam. Jednak się przeliczyłam. Od paru dni mam faktycznie objawy jelita drażliwego. Teraz już przynajmniej wiem co go spowodowało. Więcej nie sięgnę po ten sok ;/
OdpowiedzUsuńTeż tak jakoś dobrze mi się kojarzył ten sok za sprawą nazwy i zawartości magnezu i myślałem że go będę często spożywał, jednak okazało się że choć jest taki drogi to najgorszy sok jaki piłem. Już parę łyków tego gówna i za 5 minut to wydalałem w postaci żółtej sraki. Podobne dolegliwości żołądkowe ale w trochę mniejszym stopniu miałem po czarnym Roko, Coca-Coli i w jeszcze mniejszym stopniu po czarnym Frugo dlatego całkowicie wyeliminowałem ze spożycia soki zawierające syrop glukozowo-fruktozowy i/lub karmel amoniakalno-siarczynowy. Z marchwią polecam przede wszystkim Karotkę, na drugim miejscu Kubuś w szklanej butelce.
OdpowiedzUsuń